Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

BDDK’nın Finansal İstikrar Odaklı Kararlarına Tepki Yağdı

BDDK'nın dün akşam aldığı kredi kartı ve bireysel kredi kararları ekonomistler tarafından yorumlandı. Turizm sektörü ise taksit imkanının kaldırılmasına tepkili.
BDDK’nın Finansal İstikrar Odaklı Kararlarına Tepki Yağdı
HABER GİRİŞ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) dün akşam yaptığı basın açıklaması ile tüketicileri yakından ilgilendiren ve olumsuz etkileyecek bir kararı duyurdu. BDDK’nın kararına göre hava yolu, konaklama ve seyahat acenteleri ile ilgili yurt dışı harcamalarında kredi kartına taksit imkanı kaldırıldı.

Finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik atılacak koordineli adımlar kapsamında alınan karar, dün akşamdan bu yana sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında başı çekti.

Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran da kararı iyi karşılamadıklarını söyledi.

Yıllardan beri kredi kartına çok kolay bir şekilde taksit yapıldığını belirten Onaran, “25 sene önce bu taksitleri senetlerle yapardık. Kendimizi 25 sene öncesine dönmüş gibi hissediyoruz. Hatırlatmak istiyorum ülkemize 50 milyon turist geliyor yurt dışına turistik amaçla giden, uçak bilet alıp giden 5 milyon kişi var. 2023 yılında kredi kartıyla yurt dışına gidemezsiniz, taksit yapamazsınız, denmesi turizmcileri üzüyor.” dedi.

Bu kararın en kısa sürede kaldırılmasını ümit ettiklerini belirterek, KKTC’nin de yurt dışı olarak kabul edildiğini, bu nedenle uygulamanın tüketicileri olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.

GCM Yatırım Banner

Gerçek Makroihtiyati Tedbirler Şimdi Geliyor!

Merkez Bankası, enflasyonu düşürmek odaklı adımları art arda açıklarken, BDDK’nın kararları da önümüzdeki dönemde bizi çok zor günlerin beklediğinin işareti niteliğinde. BDDK dün akşam kredi kartı kararıyla birlikte kredilerde sıkılaşmaya gidildiğini vurguladı.

İhtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, tüketicilere kullandırılacak binek araç edinimi amaçlı taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemlerinin risk ağırlıklarının artırılmasına karar verilirken, konut hariç bireysel kredilerin tamamının risk ağırlığını yüzde 150’ye çıkarıldığı açıklandı.

Bu kararların beklenen adımlar olduğunu söyleyen ekonomistler, yıl sonunun zor geleceğini belirtti.

Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara “Son iki yıldır bize makroihtiyati diye pazarlanmaya çalışan düzenlemeler makroihtiyati tedbir değil finansal baskılama idi. Gerçek makroihtiyati tedbirler şimdi geliyor.” şeklinde bir yorum yaptı.

Ekonomist Emrah Lafçı, iç talep bu kadar baskılanırken bu talebe muhtaç şirketlerin borsadaki performanslarını etkileyebileceğini söyledi.

Ali Çufadar ise bu kararların bireysel kredilerin belirgin yavaşlatılması amacı için ince ayar niteliğinde olduğunu, sıkılaştırmanın derecesinin biraz daha artacağını yorumladı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.