Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından geçen hafta, konut kredilerine ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. Düzenleme ile ikinci evini alacaklara verilerek konut kredisi yüzde 75 oranında daraltılmıştı. 5 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5’i kadar kredi kullandırılabileceği kararı alınmıştı.
Sektör temsilcileri, BDDK’nın almış olduğu kısıtlama kararını değerlendirdi. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, kararı daha istikrarlı piyasa oluşumuna yönelik bir adım olarak tanımladı.
‘Yatırım Amaçlı Alım Zorlaşacak’
Bu kararın bankalardan kullanılan konut kredi miktarını daha da düşüreceğini dile getiren Durbakayım, ikinci ve üçüncü evini almak isteyenleri firma bünyesinde kredi kullandırmaya yönelteceğini söyledi.
Bu kararın yatırım amaçlı konut edinimini zorlaştıracağı bir diğer sonuç olacağını vurgulayan Durbakayım, “Diğer bir ifadeyle, güvenli bir liman olarak bilinen gayrimenkulü, alternatif yatırım araçları arasında bir adım geriye düşürecektir.” ifadelerini kullandı.
‘Fiyatların Artması Engellenebilir’
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özcan ise düzenlemenin ilk konutunu alacak vatandaşların önünü açmaya ve finansmana erişimlerini kolaylaştırmaya yönelik bir adım olduğunu belirtti. Karar ile satış fiyatlarının yukarı yönlü seyrini engellenebileceği ve enflasyonist etkinin azaltılabileceğini sözlerine ekledi.
Kredi kısıtlaması nedeniyle yatırımcıların ikinci konutunu alamayacak olmasının, kiralık konut veya uygun fiyatlı ikinci el ev arzını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi. Bu etki nedeniyle konut üretim hızının düşebileceği uyarısında bulundu.
‘Karar Keşke Birkaç Yıl Önce Alınsaydı’
İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi (İstebKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan düzenlemenin doğru bir karar olduğuna dikkat çekerek, “Keşke birkaç yıl önceden bu karar alınsaydı. Benim onlarca tanıdığım bile Kovid-19 döneminde cazip kredi fırsatını değerlendirip ikinci ve üçüncü dairelerini aldılar. Sosyal devlet olmanın gereği bu hamleleri yapmaktır.” açıklamasında bulundu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, BDDK’nın düzenlemesiyle ilgili, Türkiye’de son yıllarda yüksek talep nedeniyle konut fiyatlarında yaşanan artışa dikkat çekti. Bu kararların ilk evini alacaklara yönelik pozitif ayrımcılık tanıdığını söyledi.
Akdoğan, “Bu sayede konut sahipliği oranı artacaktır. Pazarda yüzde 25-30 oranında bir kiracı var. Bunun azaltılması ve piyasanın normalleşmesi adına atılan adımlar olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı. (AA)