Japonya merkezli finans devi SBI Holdings, jeopolitik belirsizlik ve kripto para piyasasıdaki kış mevsimi nedeniyle Rusya’daki madenciliğini kısmen sonlandırdı.
SBI Holdings, Rusya’nın kripto madenciliği açısından zengin Sibirya bölgesindeki faaliyetlerini, bölgede süren savaş ve ayı piyasası gibi nedenleri öne sürerek askıya aldı.
Bir şirket yetkilisi tarafından yapılan açıklamaya göre Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya askeri müdahaleye başlamasından kısa bir süre sonra Sibirya’daki madencilik operasyonları durduruldu.
Kripto Operasyonlarında Zarar
Karar, SBI’nin kripto varlık işine, ikinci çeyrekte 71 milyon dolar zarar bildirmesine katkıda bulundu. Şirketin 17,5 milyon dolar net zarar kaydettiği bildiriliyor. Böylece şirket on yıl içinde ilk kez bir çeyrekte kayıp yaşamış oldu.
SBI’nin Sibirya’daki madencilik askıya almalarına ilişkin raporlar, şirketin kripto operasyonlarını yürüten şirketin halka açık madencilik bilgileriyle örtüşüyor.
Alınan verilere göre SBI Crypto’nun madencilik hash oranı Şubat ortasındaki saniyede 5.600 petahash’ten (PH/S) yaklaşık yüzde 40 düşerek 3.300 PH/S’ye geriledi.
Rusya’dan Tamamen Çekilme Planlanıyor
SBI’in Sibirya’daki bazı madencilik operasyonlarını kapatmasına rağmen, Rusya’da hala bazı madencilik faaliyetleri yürüttüğü bildiriliyor. Finans devinin baş finans sorumlusu Hideyuki Katsuchi’nin, şirketin kripto madenciliği donanımını satma ve bu haftanın başlarında ülkeden tamamen çekilme planını açıkladığı bildirildi.
Şirket Sibirya’dan çekilmeyi ne zaman tamamlayacağına henüz karar vermedi. SBI’in Rusya’da başka bir kripto faaliyeti mevcut değil ve Moskova merkezli ticari bankacılık birimi SBI Bank’ın faaliyetlerini sürdürmeye devam etmesi bekleniyor.
Rusya Savaş Öncesi Madencilerin İlgisini Çekmişti
Rusya geçen yıl kripto para madencilerinin en çok tercih ettiği ülkelerden biri haline geldi. Ülke ABD ve Kazakistan’dan sonra üçüncü en büyük hash oranı payına sahip oldu.
Çin bu yılın başlarında ilk üçe yeniden girerken, birçok madenci jeopolitik belirsizlik nedeniyle Rusya’daki operasyonlardan kaçmaya yöneliyor. Bu durum Rusya’nın küresel hash oranındaki payının azalmasına neden oluyor.
Geçen yılın yaz aylarında, Çin hükümeti ülkede kripto para madenciliği operasyonlarını yasaklama kararı almıştı. Buna rağmen ülkedeki bazı şirketler faaliyetlerini sürdürüyor.
Madencilik şirketi Canaan, geçtiğimiz gün, Çin’deki yaptırımlara rağmen gelirlerini artırdığını duyurdu. Firma ülkedeki pandemi kaynaklı kilitlenmelerin, günlük operasyonları olumsuz etkilediğini açıkladı.