Haftanın ikinci işlem gününde önemli makroekonomik verilerden olan sanayi üretimi endeksi açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) her ay yayımladığı verilere göre sanayi üretimi Ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 oranında artış gösterdi.
Bir önceki aya göre ise yüzde 2,4 arttı. Piyasanın yıllık değişim için beklentisi yüze 0,1 artış olmasıydı. Bu bakımdan Eylül ayındaki negatif tablonun ardından, Ekim’de olumlu yönde sürpriz yapmış oldu.
Eylül’de yıllık artış oranı yüzde 0,4 olurken, aylık bazda yüzde 1,6 oranında azalmıştı. Yıllık beklenti yüzde 3,6 oranında artış olmasıydı.
Yüksek Teknoloji Grubundaki Artış Dikkat Çekti
Ana gruplarda yıllık değişimlere bakıldığında madencilik ve taşocakçılığı sektörü yüzde 7,4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,8 azalırken, imalat sanayinde yüzde 3,7 oranında artış oldu.
Diğer alt grupların geneline bakıldığında yıllık artışın en fazla olduğu sektör yüksek teknoloji ürünleri oldu. Yüksek teknoloji ürünlerinde üretim, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 36,7 oranında arttı.
Orta yüksek teknoloji ürünlerinde yüzde 14,3, sermaye mallarında yüzde 26,6, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 2,9, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 5,5 artış oldu. Sanayi üretimin azaldığı gruplar yüzde 5 ile ara malları, yüzde 3,6 ile enerji, yüzde 0,7 ile düşük teknoloji grubu ve yüzde 2,1 ile orta düşük teknoloji ürünleri oldu.
Yüksek teknoloji ürünlerinde üretim yüzde 11’le aylık dönemde de en fazla artan oldu. Madencilik ve taşocakçılığında üretim bir önceki aya göre yüzde 7,8, imalatta yüzde 2,5, ara malında yüzde 1,1, dayanıklı tüketim malında yüzde 4,6, sermaye malında yüzde 9,9, orta düşük teknolojide yüzde 1,3, orta yüksek teknolojide yüzde 6,5 artış oldu.
Diğer yandan enerji grubunda üretim endeksi yüzde 0,7, elektrik, gaz ve buharda ise yüzde 2,1 oranında azaldı.
Hazine Bakanı Nebati: Sanayide Çarklar Dönmeye Devam Ediyor
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım dizisinde sanayi verilerini değerlendirdi. Durgunluk riski ile karşı karşıya olan ülkelerde sanayi üretiminin hız kestiğini, Türkiye’de ise hem aylık hem de yıllık bazda güçlü bir artış olduğunu söyledi.
Ekim ayında ara malı, dayanıklı tüketim malı ve sermaye malında üretimin güçlendiğini, sanayide çarkların hızla dönmeye devam ettiğini belirtti.
Dün açıklanan istihdam rakamlarındaki artışın ardından sanayi üretimindeki yükselişin ise Türkiye Ekonomi Modelinin çıktılarını göstermeye devam ettiğini sözlerine ekledi.