Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya’nın Tahıl Koridoru Şikayetleri BM Görüşmesi Sonrasında Sürüyor

Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında yapılan görüşmeler sonrası, Putin yönetiminin tahıl koridoruna ilişkin memnuniyetsizliğinin sürdüğü belirtildi.
Rusya’nın Tahıl Koridoru Şikayetleri BM Görüşmesi Sonrasında Sürüyor
HABER GİRİŞ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Vershinin, üst düzey Birleşmiş Milletler (BM) ticaret yetkilileriyle bir gün önce yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Karadeniz’deki tahıl anlaşmasının uygulanma şeklinden hâlâ memnun olmadıklarını söyledi.

Rusya, kendi gıda ve gübre ihracatını iyileştirme talepleri karşılanmazsa 17 Temmuz’da tahıl anlaşmasından çekilme tehdidinde bulundu. Geçen yıl Temmuz ayında imzalanan anlaşma, küresel pazarlara ihraç edilmek üzere tahıl, gıda maddeleri ve amonyak da dahil olmak üzere gübrelerin güvenli aktarımını kolaylaştırıyor.

Vershinin’in “Bu mutabakatın nasıl uygulandığından memnun olamayız. İhracatımızın önündeki engeller devam ediyor.” diye konuştu. Rusya’nın gıda ve gübre ihracatı Batı yaptırımlarına tabi olmasa da Moskova, ödemeler, lojistik ve sigorta üzerindeki kısıtlamaların sevkiyatların önünde bir engel oluşturduğunu belirtiyor.

Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatını iyileştirme talepleri arasında, Rus Ziraat Bankası’nın (Rosselkhozbank) SWIFT uluslararası ödeme sistemine yeniden bağlanması yer alıyor. Gıda ve gübre ihracatı Batı yaptırımlarına tabi olmasa da Moskova, ödemeler, lojistik ve sigorta üzerindeki kısıtlamaların sevkiyatların önünde bir engel oluşturduğunu belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM temsilcilerinin dikkatinin Rus tarım üreticileri ve tedarikçilerinin önündeki engellere çekildiğini bildirdi. Rusya’nın Türkiye büyükelçisi son açıklamasında, tahıl anlaşması konusunda Birleşmiş Milletler ile devam eden istişarelere rağmen anlaşmayı uzatmak için hiçbir neden olmadığını söyledi.

GCM Yatırım Banner

Bakan Yardımcısı Verşinin, bu ayın başında yaptığı açıklamada da, tahıl anlaşmasının uzatılmasının olası görünmediğini söylemişti. Anlaşmada amonyak ihracatının da olduğuna vurgu yapan Verşinin, ticari anlaşma kapsamında buradaki engelin kaldırılması gerektiğini ifade etmişti.

Rusya ve Ukrayna, küresel gıda arzında büyük pay sahibi ülkeler olarak biliniyor. Tahıl koridorunda yaşanması muhtemel bir aksamanın, gıda fiyatlarında yeni bir enflasyon dalgası getirmesinden endişe ediliyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.