Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya’nın Petrol İhracatı Batı Ambargosundan Etkilenmedi

Batı'nın Rusya'yı petrolle vurma planları işe yaramadı. Rusya Enerji Bakanı, ambargodan etkilenen tüm ihracat hacmini yeniden yönlendirmeyi başardıklarını açıkladı.
Rusya’nın Petrol İhracatı Batı Ambargosundan Etkilenmedi
HABER GİRİŞ

Rusya Batı’nın Ukrayna’yla ilgili yaptırımlarından etkilenen tüm ham petrol ihracatını başarılı bir şekilde dost ülkelere yönlendirdi. Rusya Enerji Bakanı Nikolai Shulginov tarafından yapılan bu açıklamaya göre ihracattaki yönlendirmeye rağmen bu yıl petrol ve gaz üretiminde hala düşüş var.

Moskova’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunu başlatmasını ardından ABD ve Avrupa başta olmak üzere birçok hükümet Rus petrol ithalatına ambargo dahil geniş kapsamlı yaptırımlar uyguladı.

Batı ülkeleri, Rus petrolüne yaptırım uygulayarak ülkenin ana kaynağına darbe indirmeyi amaçlarken bugün gelen açıklama, bunun başarılı olmadığına işaret etti.

Bir enerji forumunda konuşan Shulginov, “Bugün, ambargodan etkilenen tüm ihracat hacmini tamamen yeniden yönlendirmeyi başardığımızı söyleyebilirim. Satışlarda herhangi bir düşüş olmadı” dedi.

Ancak Moskova’nın Batı kısıtlamaları ve Avrupalı alıcı eksikliği kaynaklı Rusya’nın petrol ve gaz üretiminin 2023’te düşmesinin beklediğini ekledi.

GCM Yatırım Banner

Aynı etkinlikte konuşan Rus petrol devi Gazprom Neft’in CEO’su Alexander Dyukov, 2023’ün 2022’den daha zor geçeceğini ve yaptırımların baskısının artacağını söyledi.
Shulginov, Rusya’nın petrol ve petrol ürünleri ihracatını Avrupa’daki geleneksel pazarlarından Asya, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu’ya yeniden yönlendirmek için çalıştığını dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de savaşın ilk aylarında benzer yönde açıklama yapmış, Avrupa’nın Rus gazından vazgeçemeyeceğini ancak Rusya’nın Doğu’ya dönebileceğini belirtmişti.

Savaşın ardından Çin ve Hindistan ile ilişkilerini geliştiren Rusya, petrolü için başlıca alıcılarını bulmuş oldu.

İlgili habere göre Hindistan, Mart ayında Rusya’nın Ural kalite ham petrolünün en büyük alıcısı oldu. Hindistan’a yapılan teslimatların, bu ay deniz yoluyla yapılan tüm Ural ihracatının yüzde 50’sinden fazlasını oluşturması ve Çin’in ikinci sırada yer alması bekleniyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da Rusya’nın Hindistan’a yaptığı petrol satışlarının geçen yıl 22 kat arttığı bilgisini paylaştı.

Novak, enerji gelirlerinin 2021’deki yüzde 36’dan 2022’de Rusya’nın federal bütçesinin yüzde 42’sini oluşturduğunu, aynı zamanda enerji endüstrisinin Batı yaptırımlarına rağmen sürdürülebilir olduğunu söyledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.