Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya’nın Enerji İhracatı Savaştan Bu Yana 100 Milyar Dolara Geriledi

Yapılan araştırmalar, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşın ilk 100 gününde petrol ve gaz ihracatından yaklaşık 100 milyar dolar kazandığını ortaya koydu.
Rusya’nın Enerji İhracatı Savaştan Bu Yana 100 Milyar Dolara Geriledi
HABER GİRİŞ

Bağımsız Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA), birçok ülkenin gaz almaktan vazgeçmesi ile beraber Rusya’nın gelirlerinin Mart ayından bu yana düştüğünü bildirdi.

CREA, Rusya’dan ithalatı engelleme çabalarında potansiyel boşluklar olduğuna dair uyarıda bulundu. Avrupa Birliği, ABD ve İngiltere, Rusya’nın ithalatını azaltma kararı alan ülkeler arasında yer alıyor.

Rusya’nın 24 Şubat’tan 3 Haziran’a kadar Ukrayna ihtilafının ilk 100 gününde fosil yakıt ihracatından hala 97 milyar dolar gelir elde ettiği belirtildi. Avrupa Birliği 59 milyar dolar ile bu ithalatın yüzde 61’ini oluşturdu.

Rusya’nın genel olarak petrol ve gaz ihracatı düşerken, Moskova’nın enerji satışlarından elde ettiği gelir de Mart ayında günde 1 milyar dolara ulaşmıştı. Buna rağmen ilk 100 gün boyunca elde edilen gelirler, Ukrayna savaşının maliyetinin üzerine çıktı. CREA, Rusya’nın işgal için günde yaklaşık 876 milyon dolar harcadığını tahmin ediyor.

AB Ambargosu Gelirleri Daha da Azaltacak

AB, 2022’nin sonuna kadar deniz yoluyla gelen Rus petrol ithalatını yüzde 90 oranında yasaklamayı planlıyor. AB ülkeleri arasında kesin bir anlaşma olmamakla beraber, ABD, Rusya’nın petrol, gaz ve kömür ithalatını tamamen yasakladığını ilan etti. İngiltere, Rus petrol ithalatını yıl sonuna kadar aşamalı olarak durduracak.

GCM Yatırım Banner

CREA raporu, AB’nin planlanan petrol ambargosunun Rusya’nın gelirine önemli bir etkisi olacağını bildiriyor. Rusya’nın ham petrol ihracatının, Ukrayna’nın işgali öncesinde yüzde 1’den Mayıs’ta yüzde 18’e çıkaran Hindistan’a yapıldığına dair uyarı yapıldı.

Rapor, bunun önemli bir payının rafine edildiğini ve ABD ve Avrupa’daki müşterilere satıldığına işaret ederek, burada kapatılması gereken önemli bir boşluk olduğuna değiniyor. Rusya petrol için yeni pazarlar aradığına dikkat çekilen raporda, petrolün çoğunun gemilerle taşındığını ve kullanılan gemilerin çoğunun Avrupa ve ABD şirketlerine ait olduğu belirtildi.

Hindistan’ın yanı sıra Rusya’dan yakıt ithalatını artıran diğer ülkeler arasında Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın yer aldığı kaydedildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.