Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya ile Çin Ticareti Savaş Etkisiyle Mart’ta Azaldı

Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacmi bir önceki yıla göre artmasına rağmen, savaşın etkisi ile aylık bazda düşüş kaydetti.
Rusya ile Çin Ticareti Savaş Etkisiyle Mart’ta Azaldı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Rusya’nın Şubat sonunda Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı sonrası, Batılı ülkeler başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından yaptırım kararları çıktı. Yaptırım adımları Rusya’ynın ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Çin’den Rusya’ya doğrudan bir yaptırım gelmemiş olmasına rağmen, iki ülke arasındaki ticaretin yavaşladığı görülüyor. Çin’in Rusya ile olan genel ticareti Mart ayında bir önceki yıla göre yüzde 12 artış kaydetti. Ancak Şubat ayına kadar iki ülke arasındaki ticaret hacminde yavaşlama dikkat çekti.

Çin gümrük verilerine göre Rusya’nı Çin’den olan ithalatı, Mart ayında yüzde 12,76 artarak 11,67 milyar dolara yükseldi. Mart ayındaki büyümenin, Çin’in tüm ülkeler ve bölgelerle olan ticaretindeki yüzde 7,75’lik artıştan hızlı olduğu görülüyor.

Çin Yaptırımları Onaylamıyor

Pekin yönetimi Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatını işgal olarak tanımlamadı ve Batılı ülkelerin yaptırımlarını tepkiyle karşıladı. Geçen yıl, Çin ile Rusya arasındaki toplam ticaret yüzde 35.8 artışla 146.9 milyar dolarlık rekor seviyeye ulaşmıştı.

Rusya’ya yönelik yaptırımların etkisiyle, Çin komşusunun zararının bir kısmını daha fazla ithalat yaparak dengeleyebilir. Şu an için analistler, Çin’in Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarını ihlal ettiğine dair önemli bir belirti görmediklerini belirtiyor.

Çin’in gümrük sözcüsü Li Kuiwen, Rusya ve Ukrayna da dahil olmak üzere diğer ülkelerle ekonomik ve ticari işbirliğinin normal olduğunu söyledi. Çin’in Rusya ile ticareti yılın ilk çeyreğinde, önceki üç aylık döneme göre yüzde 30.45 artış kaydetti.

Rusya, Çin’e önemli oranda petrol, gaz, kömür ve tarımsal emtia ihracatı gerçekleştiriyor. Savaş nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle, ekonominin gelecekte kötüleşeceğine dair yorumlar yapılıyor.

Eski maliye bakanı Alexei Kudrin geçtiğimiz günlerde Rusya’nın SSCB dönemi sonrası en büyük ekonomik daralmaya hazırlandığını söylemişti. Kudrin 2022’de Rusya ekonomisinde yüzde 10’un üzerinde daralma bekliyor.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın