Ukrayna savaşı nedeniyle özellikle Avrupa olmak üzere birçok ülke gıda krizi sorunuyla karşı karşıya kaldı. Rusya ve Ukrayna’dan buğday alınamaması, limanlarda bekleyen gemiler ve tedarik aksaklığı söz konusu sorunun giderek büyümesine yol açıyor.
kolayca yatırım yapın
Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Birinci Yardımcısı Dmitry Polyansky, Batılı ülkelerin küresel bir gıda krizini önlemek istiyorlarsa Rusya’ya karşı yaptırımları kaldırmaları gerektiğini söyledi.
Batılı ülkelerin uyguladığı ticaret savaşlarının, aşırı ekonomik sübvansiyonların, korumacı politikaların ve dünya nüfusunun üçte ikisini etkileyen tek taraflı yaptırımların gıda krizinin en önemli sebepleri olduğunu açıkladı.
Buna ilaveten “Batı ülkelerinin teknoloji için verdikleri mücadelede teşvik ettikleri hızlandırılmış bir enerji geçişi de oldukça olumsuz bir etki yaratıyor.” yorumuna da yer verdi.
Birçok şeyin 2022 yılından önce gıda ve enerji fiyatlarını yükseltmeye başladığını söyleyen Polyansky, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı özel askeri operasyonun sebep olmadığını ifade etti.
Rusya’ya; lojistik zincirlerini kesmek, ödeme modellerini bozmak, Batı’nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynakları dışında Rus malzemeleri için herhangi bir ödemeyi baltalamak tarzında uyguladığı tek taraflı yaptırımların da krizin ana unsurları arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
Açıklamasına “Dünyanın bir gıda krizinden kurtulmasına gerçekten yardım etmek istiyorsanız, bir hevesle uyguladığınız yaptırımları kaldırın, yoksul ülkeler farkı hemen hissedecektir” sözleriyle devam etti.
BM Genel Sekreteri António Guterres ise Gıda, Enerji ve Finans Küresel Kriz Müdahale Grubu’nun (GCRG) kurulduğunu açıkladı.
Grubun gıda güvenliği, enerji ve finansman gibi birbiriyle bağlantılı çok büyük zorlukların önüne geçmek için üst düzey siyasi liderliği sağlayacak ve devam eden krizlere koordineli bir küresel yanıt vereceğini bildiridi.