Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya Gıda Konusunda Yükümlülüklerini Yerine Getiriyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında küresel gıda krizine değinilirken, ihtiyaç sahibi ülkelere yardım yollandığı açıklandı.
Rusya Gıda Konusunda Yükümlülüklerini Yerine Getiriyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 19 Mayıs’taki açlık ve silahlı çatışma konulu toplantısında, Rusya’nın yine gıda krizini yaratmakla suçlandığı belirtildi.

“Bizi neredeyse insanlığın baş düşmanı gibi göstermeye çalıştılar.” denilen açıklamada, Ukrayna’nın dünyanın ekmek sepeti olarak adlandırıldığı fakat Rusya’nın en büyük buğday ihracatçısı statüsü konusunda sessiz kalmayı tercih ettikleri bildirildi.

BM Genel Sekreteri António Guterres’in Ukrayna’daki durumu doğrudan küresel gıda dağıtımındaki sorunlarla ilişkilendirdiği anımsatılırken, “BM Güvenlik Konseyi toplantısının gösterdiği gibi olup bitenlerin özünün anlaşılması yavaş yavaş geliyor gibi görünüyor.” ifadesi kullanıldı.

Gıda krizini tetikleyen şeyin Ukrayna’daki operasyon olmadığı belirtilen açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin tarım sektörlerinin kapasitesini geliştirmelerine ve gıda enflasyonunun etkilerini aşmalarına yardımcı olmaya öncelik verilmesi gerektiği açıklandı.

Ardından Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya’nın sözlerine yer verildi. Nebenzya dün yaptığı açıklamada gıda krizinin Ukrayna savaşından önce başladığını ve Batılı ülkelerin bu konudaki suçlamalarının aldatıcı olduğunu söyledi.

GCM Yatırım Banner

Bakanlık açıklamasında, Nebenzya’nın bir kez daha küresel ekonomideki sistemik başarısızlıklar üzerinde durduğu ve Batı’nın kontrolsüz yaptırımlarına dikkat çektiği belirtildi.

Açıklamada “Mevcut koşullarda bile, Rusya mevcut ticari sözleşmelerdeki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ediyor ve ihtiyacı olan gelişmekte olan ülkelerin nüfusuna gıda yardımı gönderiyor.” sözlerine yer verildi.

24 Şubat’tan bu yana 6 bin ton gıda maddesinin Lübnan, Tacikistan, Kırgızistan, Yemen ve Sudan’a teslim edildiği, Sudan ve Küba’ya ise 20 bin ton buğday yollandığı söylendi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın