Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması dünya genelinde gıda krizi sorununu da beraberinde getirdi. Her iki ülke Avrupa’nın tahıl ambarı olarak nitelendirilirken, savaş nedeniyle aksayan tedarik sıkıntısı birçok ülkeyi alarma geçirdi.
kolayca yatırım yapın
Öte yandan Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, gıda krizinin Rusya’nın Ukrayna’daki özel operasyonundan çok önce başladığını söyledi.
“Küresel bir gıda krizi tehdidinin bu yıl ortaya çıkmadığını hatırlayalım” diyen Nebenzya, İncil oranlarında bir kıtlık ve mükemmel bir fırtına olasılığının, BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü tarafından 2020’de açıklandığını belirtti.
O dönemde 55 ülkede 155 milyon insanın gıda güvenliği konusunda tehdit altında kaldığını anımsattı.
Batı ve Ukrayna’nın küresel gıda krizi için Rusya’yı suçlamaya çalıştığını fakat bunun tamamen bir aldatmaca olduğunu sözlerine ekledi.
BM Güvenlik Konseyi’nin gıda güvenliğiyle ilgili toplantısında konuşan isim, “Batı ülkelerinde siyasi kültürün evrimindeki en dikkat çekici eğilim, tüm sorunların suçunu Rusya’ya yükleme arzusu olmuştur.” şeklinde bir ifade kullandı.
Gıda güvenliği sorununun Rusya’ya yönelik en yaygın suçlamalardan biri haline geldiğini, sanki herkesi açlıktan ölüme terk etmek istiyorlarmış gibi düşünüldüğünü sözlerine ekledi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu ayın başında yaptığı açıklamada Rusya’nın Karadeniz limanlarını abluka altına alması nedeniyle on milyonlarca ton tahıl kaybedebileceğini ve gıda krizinin yolda olduğunu söylemişti.