Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya Ekonomisi Yaptırımlar Nedeniyle 15 Yıl Geriye Gidebilir

Batılı ülkelerin Rusya aleyhine olan yaptırımları, ülkenin ekonomik kazanımlarının silinmesini mümkün hale getirebilir.
Rusya Ekonomisi Yaptırımlar Nedeniyle 15 Yıl Geriye Gidebilir
HABER GİRİŞ

Rusya 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinin ardından, Batılı ülkeler tarafından çok ağır yaptırımlar ile karşı karşıya kaldı. Bu yaptırımların ana hedefi ise Rusya ekonomisini çökertmeye yönelik oldu.

Batı yaptırımlarının etkisi, şirketlerin göçü, ve ihracattaki çöküşün 15 yıllık ekonomik kazanımları yok etmesi nedeniyle Rusya ekonomisinin bu yıl yüzde 15 ve 2023’te yüzde 3 küçülebileceği belirtildi.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Rus ekonomisine ilişkin raporunda, savaşta ateşkes beklemediğini ve önümüzdeki aylarda yaptırımların genişletilip sıkılaştırılacağını bildirdi.

Avrupa’nın Gaz Yaptırımı Kötü Etkileyebilir

IIF baş ekonomist yardımcısı Elina Ribakova işgalin ardından Batı yaptırımlarının 30 yıllık yatırımın tamamen dağılmasını tetiklediğini belirterek, Avrupa’nın Rusya’nın enerji ihracatını kesmesi durumunda orta vadede ekonominin daha da kötü etkileneceğini sözlerine ekledi.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri ve diğer müttefikler, Rusya’yı cezalandırmayı ve Moskova’nın savaş finansmanını engellemeyi amaçlayan kapsamlı yaptırımlar uyguladı ve uyguluyor.

GCM Yatırım Banner

Rusya ekonomisi keskin bir şekilde daralırken, halkın harcama gücü daralıyor. Ülkenin başlıca ihracatı olan petrol ve gaz fiyatlarındaki artış, cari fazlayı son aylarda rekor seviyelere yükseltti.

Rubledeki Toparlanma Yanıltmamalı

Ribakova cari fazlanın yanı sıra ilk çöküşün ardından rubledeki toparlanmanın, Rusya ekonomisinin beklenenden daha iyi durumda olduğunu düşünmekle karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Yetkili ithalattaki çöküş nedeniyle Rus bankalarının döviz rezervleri ile dolup taştığını, ancak işletmelerinin ve tüketicilerinin harcayacak hiçbir şeyi olmadığını söyledi.

Ribakova, Avrupa’nın petrol ve gaz ithalatını önemli ölçüde azaltırsa, yaptırımların etkisi zamanla daha da sertleşebileceğini ve bunun aylar içerisinde hissedilir hale gelebileceğini ifade etti.

IFF, Rusya’nın gayri safi sabit sermaye oluşumunun 2022’de yüzde 25 daralacağını, ithalatının yüzde 28, ihracatının yüzde 25 seviyesinde olacağını tahmin ediyor. Raporda Şubat ayının sonundan bu yana atılan anlamlı adımlara rağmen görünüşün olumsuz olduğuna yer verildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın