Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM), Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) tamamlanması için yapılması planlanan harcamaların 15 milyar dolarlık bölümünü Türkiye’ye aktarmaya başladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Rus yetkililerle yaptığı görüşmeler sonuç verdi.
Muhatapların yaptığı görüşme sonucu projeyle ilgili Türkiye’ye ilk etapta 5 milyar dolar aktarıldı. Projenin finansmanının sağlanması için kalan kısmının gelecek hafta sonuna kadar yapılması bekleniyor.
NGS projesinde gerçekleşen para trafiği, Rusya’ya uygulanan yaptırımların projenin finansal sürecinin aksamasıyla ilgili endişeleri hafifletmeyi başardı.
Akkuyu Projesi, Tek Kalemde Yapılan En Büyük Projelerden Biri
Türkiye’de tek kalemde yapılan en büyük projelerden biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılamayı hedefliyor.
2010’da imzalanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin toplam maliyeti 20 milyar ABD doları civarında. ROSATOM’un projedeki payı ise yüzde 99,2.
Proje, 12 Mayıs 2010’da Mersin ilinde imzalandı. Toplam 4800 MW’lık güç kapasitesine sahip olan santralin proje şirketi ise 13 Aralık 2010’da kuruldu.
Nükleer santralin kesintisiz elektrik üretme ömrünün 60 yıl olacağı umuluyor.
Sıfır emisyon, zararlı sera gazı salımı yapmayacağı ifade edilen santral için işletme ömrünün 20 yıl daha uzatılabileceği öngörülüyor. Ayrıca proje, dünyadaki ilk yap, işlet, sahip ol modeliyle inşa edilen NGS projesi.
Akkuyu NGS’de Personel Nasıl Sağlanacak?
Projeyle ilgili gerekli teçhizat ve yüksek teknolojili ürünlerin çok büyük bir bölümü Rus işletmeler tarafından sağlanıyor.
Projenin inşaat ve montaj süreçlerine çok fazla katılmayan Türk uzmanların, Nükleer Güç Santrali’nin işletme aşamasında yer alması planlanıyor.
Rusya-Türkiye arasındaki nükleer uzman yetiştirme programlarına katılan öğrenciler, Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi ve St. Petersburg Politeknik Üniversitesi’nden mezun olup teknik eğitimlerini tamamladıktan sonra Akkuyu NGS’de işletme personeli olarak yer alacak.