Ukrayna’da Şubat ayının sonlarında başlattığı askeri saldırı nedeniyle, sayısız yaptırım uygulanan Rusya, en çok da enerji sektörü bakımından etkileniyor. Avrupa Birliği altıncı yaptırım paketi kapsamında Rusya’ya enerji ambargosu uyguladı.
Petrol alımının büyük oranda sınırlandırılması ve yasak getirilmesiyle, Rusya’nın ihracatında da düşüş oldu. Resmi verilere göre Rusya’nın petrol ürünleri ihracatı Şubat ayında günlük 3 milyon varilken, bu sayı şu anda 1,9 milyon varile gerilemiş durumda.
Deniz yoluyla yapılan ihracatta, günlük 1 milyon varilden fazla düşüş olması Rusya’ya yönelik yasakların ne kadar etkili olduğunu gösterdi.
Açıklamada, Avrupa’ya yapılan günlük ihracatın 1,2 milyon varile, Çin’e 0,5 milyon varile gerilediği bildirildi. Rus petrolüne uygulanan yasakların, 2023 yılının başına kadar ihracatı günlük 2,7 milyon varil azaltması bekleniyor.
Hindistan ve Çin Rus Petrolünün Alıcısı Olmaya Başladı
Rusya, Avrupa pazarından açılan boşluğu yönünü Asya’ya çevirerek gidermeye çalışıyor. Hindistan Mayıs ayında Rusya’dan 25 milyon varil petrol aldı. Rekor düzeyde yapılan petrol ihracatının ardından, Rusya Hindistan’ın en büyük ikinci tedarikçisi oldu.
Rusya’ya desteğini devam ettiren Hindistan, onlarca geminin Rus petrolünü denizaşırı ülkelere ihraç etmesine imkan tanıyacak sertifika verdi.
Benzer şekilde Mayıs ayında Çin’in Rusya’dan yaptığı petrol ithalatında da önceki aya kıyasla yüzde 30 oranında artış oldu.