Rusya’nın en büyük şirketi ve dünyanın en fazla doğal gaz çıkaran kuruluşu Gazprom, Batı’nın yaptırımlarına rağmen kâr artışını korudu. Küresel düzeyde yaşanan enerji krizini fırsata çevirerek 2022’nin ilk yarısında net kârını 2,5 trilyon rubleye çıkardı.
Rus enerji devi, Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği yüksek yakıt fiyatlarıyla kârını maksimize ederek, yüksek düzeyde gelir elde ettiğini duyurdu. Duyuruyu, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Famil Sadıgov, Telegram kanalı üzerinden yaptı.
Sadıgov, Rusya’nın başlattığı özel askeri operasyona karşı uygulanan yaptırımlara rağmen Gazprom’un finansal riskinin minimuma indiğini söyledi.
Şirket yetkilisi, “Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına (IFRS) göre Gazprom Grubu 2022’nin ilk yarısında rekor düzeyde gelir ve net kâr gösterirken, borç yükünü en düşük seviyelere indirdi” dedi.
Sadıgov, şirketin dönem içinde elde ettiği kârdan ortakların pay alma hakkı anlamına gelen temettü tabanının büyüklüğünün 2,4 trilyon rubleye ulaştığını ekledi. Rekor kâr artışı yaşayan şirketin geçen yıl 27,5 milyar avro kâr elde ettiğini de hatırlattı.
Rusya’nın Gelir Kaynağını Kesmek için 6. Yaptırım Paketi Hazırlanmıştı
Avrupa Birliği’nin (AB), Ukrayna topraklarının ilhakı nedeniyle Rusya’ya karşı Haziran ayında onayladığı 6. yaptırım paketinde Rus petrolüne ambargo uygulanmış, Rus petrolünün AB’ye ithalatı yasaklanmıştı. Böylece Rusya için büyük bir gelir kaynağının kesileceği düşünülmüştü.
Ancak çoğu Avrupa ülkesinde bu yaptırımların Rusya’dan çok Batı’ya zarar verdiği tartışılmıştı. Son yaptırım kararları için bu hafta Prag’da yapılacak toplantıda bir araya gelen AB dışişleri bakanlarının alacağı kararlar ise merak konusu oldu.