Reuters’ın 29 Haziran-27 Temmuz döneminde gerçekleştirdiği ankette, incelenen 50 büyük ekonominin 39’u için 2026 yılı enflasyon tahminleri Nisan’a kıyasla yukarı çekildi.
kolayca yatırım yapın
Aynı dönemde 32 ekonomiye ilişkin büyüme beklentisi düşürüldü. 2027 yılı için de benzer bir tablo ortaya çıkarken, 37 ülkenin enflasyon tahmini artırıldı.
Revizyonların temel nedeni olarak Orta Doğu’daki savaşın enerji piyasaları üzerindeki etkisi gösterildi. Çatışmaların küresel petrol arzı açısından kritik bölgeleri etkilemesiyle Brent petrol geçen hafta yeniden 100 doların üzerine çıktı.
ABD’nin İran’a yönelik saldırıları geçici olarak durdurmasının ardından petrol fiyatları gerilese de savaşın başladığı Şubat ayı sonuna göre hâlâ yüzde 20’den fazla yüksek seyrediyor.
Bank of America Research Küresel Ekonomi Başkanı Claudio Irigoyen, piyasaların enflasyonun kalıcılığını hafife aldığını belirterek, İran kaynaklı jeopolitik risklerin petrol fiyatlarını uzun süre yüksek tutabileceğini ifade etti. Irigoyen, bunun küresel ekonomi için ılımlı stagflasyon şoku anlamına geldiğini vurguladı.
Ankette gelişmiş ekonomilerin 21’inden 17’si için enflasyon tahminleri yukarı revize edilirken, özellikle Avrupa ülkeleri, Avustralya ve Yeni Zelanda öne çıktı. Öte yandan ABD tahvil faizlerinin yüksek seviyelerini koruması da enflasyon endişelerinin piyasalarda sürdüğüne işaret etti.
Buna karşın yapay zeka yatırımları küresel büyümeyi desteklemeye devam ediyor. Büyük teknoloji şirketlerinin yüz milyarlarca dolarlık yatırımları sayesinde küresel büyüme tahminleri bu yıl için yüzde 2,9, 2027 yılı için ise yüzde 3,1 seviyesinde korundu.
ABD ve Çin’in büyüme beklentilerinde değişiklik yapılmazken, yapay zeka yatırımlarından en fazla fayda sağlayan Güney Kore ve Tayvan’ın 2026 büyüme tahminleri yukarı yönlü revize edildi.
HSBC Baş Asya Ekonomisti Frederic Neumann ise yapay zeka kaynaklı büyümenin ekonomilerin geneline yayılmadığına dikkat çekerek, özellikle Asya’da güçlü görünen büyümenin büyük ölçüde çip ve yapay zeka donanımı üretimine dayandığını, diğer sektörlerde ise zayıflığın sürdüğünü belirtti.
Öte yandan Orta Doğu’daki çatışmalardan doğrudan etkilenen Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere birçok ülkenin 2026 büyüme tahminleri aşağı çekildi.
Euro bölgesi için bu yıla ilişkin büyüme beklentisi Nisan’daki, yüzde 0,9 seviyesinden yüzde 0,5’e indirilirken, 2027 yılında ekonominin yüzde 1,2 büyüyeceği öngörüldü.
Reuters anketi, yüksek enflasyonun merkez bankalarının fiyat istikrarını sağlama mücadelesini önümüzdeki dönemde daha da zorlaştırabileceğine işaret etti.