Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rekor Haberi Gelmedi: Dış Ticaret Açığında Büyük Artış!

Mayıs ayında ihracatta kırılan rekor Haziran ayında okunmadı. Geçen ayın dış ticaret açığı yüzde 21’in üzerinde arttı.
Rekor Haberi Gelmedi: Dış Ticaret Açığında Büyük Artış!
HABER GİRİŞ

Ticaret Bakanlığı Haziran 2024 döneminin dış ticaret verilerini paylaştı. Verilerde, dış ticaret açığının geçen ay yükseliş gösterdiği görüldü. Haziran ayında dış ticaret açığı yüzde 21,4 artışla 6,4 milyar dolara çıktı.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Haziran ayında ihracat yıllık yüzde 10,6 oranında düşüş yaşayarak 18 milyar 569 milyon dolara geriledi. İthalat ise geçen yılın Haziran ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 4,1 düşüşle 25 milyar 4 milyon dolar seviyesine çekildi.

Yılın altıncı ayında dış ticaret hacmi yüzde 6,9 düşüşle 43 milyar 574 milyon dolar düzeyine çekildi. Ocak-Haziran 2024 döneminde ihracat yüzde 2,0 artışla 125 milyar 446 milyon dolara çıktı.

Söz konusu dönemde ithalat ise yüzde 8,5 düşüşle 168 milyar 686 milyon dolara indi. Ocak-Haziran 2024 döneminde dış ticaret hacmi yüzde 4,3 azalarak 294 milyar 132 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Geçen yıl ile karşılaştırıldığında Haziran ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı 5,4 puan düşüşle yüzde 74,3’e indi. olarak gerçekleşti. Enerji verileri hariç tutulduğunda ise bu oran 4,7 puan düşüşle yüzde 85,8’e indi.

Mayıs ayı verilerini geçen ay düzenlediği basın toplantısında duyuran Ticaret Bakanı Ömer Bolat, kırılan rekor ihracat rakamını paylaşmıştı. İhracatta 24 milyar doları aşan tutarla tüm zamanların en yüksek Mayıs ayı verisinin yazıldığını söylemişti.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.