Rus enerji şirketi Gazprom’un Temmuz ayı günlük ortalama gaz üretimi 2008 yılından bu yana en düşük seviyede. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, küresel boyutta piyasaların ve hükümetlerin enerji konusundaki endişelerinin daha da artmasına neden oluyor.
Gazprom’un Temmuz ayı gaz üretim değerleri bu endişeleri daha da arttırmış durumda. Rusya’nın gaz arzını azaltması, özellikle Avrupa’daki enerji krizine yönelik korkuları haklı çıkarıyor.
Gazprom, 2022 yılının Temmuz ayında günlük ortalama 774 milyon metreküp gaz pompaladı. Elde edilen veriler, bu yılın Haziran ayına göre yüzde 14 daha az gaz pompaladığını gösteriyor.
Sadece bir ay içinde gerçekleşen yüzde 14’lük azalma, gaz arzındaki azalmanın önümüzdeki aylarda da sürebileceğinin sinyalini veriyor.
Gaz üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12’lik bir düşüş yaşadı. Temmuz ayı gaz miktarının 262,4 milyar metreküp olduğu bilgisi verildi.
Rusya-Ukrayna Savaşının ve Yaptırımların Avrupa’ya Bilançosu
Gaz üretimi ve ihracatıyla ilgili endişelerin başlangıcı, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Şubat ayına kadar gidiyor. Avrupa ülkeleri büyük oranda Rus gazına bağımlı durumda.
Özellikle Rusya’ya karşı yapılan yaptırımlar, Rus enerji şirketi olan Gazprom’u doğrudan etkiliyor. Yaptırımlara sessiz kalmayan Putin, karşılık olarak bazı ülkelere gaz akışını durdurmuştu.
Bu yılın Mayıs ayında Rusya hükümeti tarafından alınan kararla Hollanda, Bulgaristan ve Polonya’ya gaz ihracatı kesilmişti.
2022 Mayıs ayında Gazprom, 2022 yılının ilk çeyreğine dair raporları paylaşmıştı. Yılın ilk dört ayı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,5 azalmıştı.
Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,5 azalan gaz üretimi ve ardından özellikle Haziran-Temmuz aylarındaki yüzde 14’lük kayda değer fark, Avrupa ülkeleri için kaygıları arttırıyor.
Rusya, geçen ay Avrupa’ya gaz sevkiyatını teknik nedenlerden dolayı azalttığını bildirdi.
Ayrıca Rusya, uygulanan yaptırımların sadece kendilerini değil Avrupa ülkelerini de etkileyeceğini ve enerji krizlerine yol açacağını sürekli söylüyor. Bu gelişmeler doğrultusunda 2022 Haziran ayında gaz fiyatlarına sadece bir hafta içinde yüzde 52’lik bir zam gelmişti.
Tüm bu gelişmelere bakıldığında Avrupa’nın Rusya’ya karşı tutumu değişmeyecek gibi görünüyor. Avrupa, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra Rusya’ya birçok yaptırım uyguluyor.
Rusya, savaş başladığından beri uygulanan yaptırımlara sessiz kalmayıp karşılık olarak elindeki enerji kozunu kullanıyor. Sadece Haziran ve Temmuz aylarında gaz üretimindeki yüzde 14’lük fark, durumun ne kadar daha kötüleşebileceği konusunda sinyaller veriyor.