Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Reel Kesim Güven Endeksi Nisan’da Yükselişini Sürdürdü

Merkez Bankası, imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin katıldığı anket sonuçlarıyla hazırlanan reel kesim güven endeksini açıkladı. Detaylar haberde;
Reel Kesim Güven Endeksi Nisan’da Yükselişini Sürdürdü
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi açıklandı. Nisan ayı raporunda İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1718 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edildi.

Nisan ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA), Mart ayına göre 1,0 puan artarak 105,1 seviyesine yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmamış RKGE ise Nisan’da bir önceki aya kıyasla 2,8 puan artarak 108 değerini aldı.

Geçen ay açıklanan Mart raporunda RKGE bir önceki aya göre 2,8 puan artarak 105,2 seviyesini almıştı. RKGE–MA ise bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 104,1 seviyesinde görülmüştü.

Yıllık ÜFE Beklentisi 2,8 Puan Azaldı

Nisan’daki anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde sabit sermaye yatırım harcaması ile gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, toplam istihdam endeksi, üretim hacminin artış yönünde etkilediği belirtildi.

Tüm bunlara ek son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarınınsa endeksi azalış yönünde etkilediği vurgulandı.

GCM Yatırım Banner

Son üç aya yönelik değerlendirmelere bakıldığında üretim hacminde ve iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü kaydedildi. İhracat sipariş miktarında azalış bildirenlerinse lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı paylaşıldı.

Reel Kesim Güven Endeksi Gelişmeleri Nisan Ayı
KAYNAK: TCMB

Merkez Bankası raporunda gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 2,8 puan azaltarak yüzde 67,6 seviyesine düşürdü.

Nisan 2023 döneminde ankete katılan işyerlerinin yüzde 48,4‘ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,2’si talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğuna işaret etti.

Genel gidişatta içinde bulunan sanayi dalındakiler incelendiğinde bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 7,7‘ye, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 14,5‘e geriledi. Buna karşılık aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 77,8’e yükseldi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.