Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Putin’in Tehditleri Altında Avrupa’da Enerji Az Dert Çok

Avrupa Birliği, hane halkları ve endüstrileri rahatlatmak için çözüm arıyor. Şimdiki gündem fosil yakıt şirketlerinin kârları. İşte detaylar,
Putin’in Tehditleri Altında Avrupa’da Enerji Az Dert Çok
HABER GİRİŞ

Avrupa Birliği (AB) plan taslağına göre Avrupa’daki yakıt firmaları hane halklarının ve endüstrilerin enerji faturalarıyla başa çıkabilmesi için karlarını azaltabilirler. Rusya-Ukrayna savaşından dolayı özellikle Avrupa’da ciddi şekilde hissedilen enerji fiyatları, karar mercilerini zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Avrupa’da enerji fiyatları ve enflasyon, Moskova’nın yaptırımlara tepki olarak gaz arzını azaltıp daha sonra tamamen kesmesiyle yükseldi. Bu hafta açıklanması beklenen Avrupa Komisyonu taslağında, 27 AB ülkesinin fosil yakıt endüstrisi ile ilgili bilgiler yer alacak.

Taslağa göre petrol, gaz, kömür ve rafineri firmaları, AB kararıyla 2022 mali yılında yüksek fiyatlardan dolayı mali bir hamle yapmak zorunda kalacaklar.

Konuyla ilgili BP, Shell gibi büyük şirketlerden henüz bir yorum gelmedi.

Tekliflerin arasında, likidite sıkışıklığı ile karşı karşıya kalan enerji firmaları için bir paketin de yer alması bekleniyor. Yetkililer ve ekonomistler, AB’nin Rus gazına ödedikleri fiyat için bir sınır getirip getirilmemesi konusunda da fikir ayrılığı yaşıyor. Rusya, fiyat sınırı uygulandığı takdirde tüm tedarikleri keseceğini belirtmişti.

GCM Yatırım Banner

Avrupa Ülkeleri Çözüm Arıyor

İspanya’da Iberdrola, ihtiyaç sahibi müşterilere beş ay boyunca gaz ve güç kaynağını garanti edeceğini söyledi.

İtalya’da Confindustria, gaz karnesinin nasıl olacağı ve sürecin nasıl ilerleyeceği ile ilgili hükümet ile görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Finlandiyalı Gasgrid, Ocak ayında planlanan yüzer terminal aracılığı ile sıvılaştırılmış doğal gaz ithal etmeye başlayacaklarını paylaştı.

Enflasyonun 40 yılın zirvesine çıktığı İngiltere’de, ekonomik büyüme Temmuz ayında yüzde 0,4’lük beklentinin altında kalarak yüzde 0,2 olarak gerçekleşmişti. İngiltere de enerji maliyetlerindeki keskin yükselme ve endüstrilerdeki tedarik, yakıt sıkıntıları nedeniyle geleceğe yönelik endişeli durumda.

Putin’in Tehditleri İşe Yarayacak mı?

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, yaptığı açıklamada fiyat sınırı uygulamasının, Avrupa’daki gaz sorununu çözmeyeceğini aktardı.

Norveç, Rusya-Ukrayna savaşından sonra süreçlerin karşımıza çıkardığı kesintiler nedeniyle Avrupa’nın en büyük gaz tedarikçisi haline geldi.

Rusya, savaştan ve yaptırımlardan önce bloğun gazının yüzde 40’ını karşılıyordu. Savaş, yaptırımlar ve kesintilerle birlikte tedarikler yüzde 9’a düştü.

Ukrayna enerji firması Naftogaz, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Gazprom’un Ukrayna üzerinden gaz taşımacılığı yapılması için ödeme yapmadığını belirtti. Bu bilgi, kesintilerin ne zamana kadar daha devam edeceği konusunda büyük tedirginliklere neden oluyor.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazına uygulanması planlanan fiyat sınırı ile ilgili çok sert açıklamalar yapmıştı. Putin, Avrupa’nın kış mevsiminde donmasına izin vermeye hazır olduğunu dile getirmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın