Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılının son faiz kararını 21 Aralık tarihinde açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK), yapılan toplantı sonucunda bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 40’tan yüzde 42,5 seviyesine çıkardı.
Merkez Bankası, 28 Aralık tarihinde PPK toplantı özetini paylaştı. Özette enflasyon beklentilerine ve fiyatlama davranışlarına yönelik değerlendirmeler yer alırken parasal ve miktarsal sıkılaştırma ile sadeleşme kararlarının etkisiyle kredi faizlerinde gelinen seviyelerin hedeflenen sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu belirtildi.
Para Politikası Kurulu özetinden öne çıkan başlıklar:
- Küresen enflasyonun yüksek seyrini sürdürdüğü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde tüketici enflasyonunun merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde kalmaya devam ettiği belirtildi. Petrol ve gıda fiyatlarındaki oynaklığın enflasyon baskılarını artırdığı aktarıldı.
- Türkiye’de enflasyon beklentilerindeki gerilemenin sürdüğü, Aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre cari yıl sonu enflasyon beklentisinin 1,84 puan düşüşle yüzde 65,4 seviyesine, 12 ay sonrasına yönelik beklentinin yüzde 41,2’ye, 24 ay sonrası için beklentinin yüzde 25,1’den yüzde 24,8’e indiği ifade edildi.
- Kredi faizlerinde gelinen seviyelerin hedeflenen sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu, ticari kredi faizleri ve tüketici kredisi faiz oranlarının 0,2 ve 0,92 puan değişimle yatay bir görünüm sergilediği paylaşıldı. Mevduat faizlerinin tüm vadeler genelinde ortalama 4,04 puan, 3 ay vadeli mevduatlarda ise 6,1 puan artarak parasal aktarımı güçlendirdiği kaydedildi.
- Bireysel kredilerin PPK toplantısı haftasından bu yana 4 haftalık büyüme oranlarının bir miktar artış sergilediği ve yüzde 3,33 olarak gerçekleştiği bildirildi. Taşıt kredileri ve ihtiyaç kredilerinde bu oranın sırasıyla yüzde 2,29 ve yüzde 2,10 seviyesinde olduğu belirtildi. Bireysel kredi kartlarında ise bu oranın yüzde 6,26 ile daha yüksek düzeyde gerçekleştiği aktarıldı.
- Fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak amacıyla, cari dengeyi iyileştirecek teknolojik dönüşüm, arz sürekliliğine katkı sağlayacak stratejik yatırımlar ve ihracatın desteklenmeye devam ettiği ifade edildi.
- Kredi büyümesinin normalleştiği, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde yapılan düzenlemelerin cari dengeye katkı sağlayacak şekilde oluşacağının değerlendirildiği paylaşıldı.
- Haziran’dan bu yana sadeleşme süreci kapsamında bankacılık sisteminin sağlıklı işleyişini temin etmek amacıyla alınan önlemlerle, öncelikle Türk lirası ticari kredilerinin akışının tesis edildiği kaydedildi.
- Türk lirası enstrümanlara olan talebin artması, kredi ve mevduat faizlerinin birlikte yükselmesi ile parasal aktarım mekanizmasının güçlenmekte olduğu bildirildi.
- Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artmasının döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliğine güçlü katkı sağladığı belirtildi. Son dönemde yapılan anlaşmalar ile teknoloji yatırımlarını ve üretim kapasitesini güçlendirecek alanlara yoğunlaşacak doğrudan yabancı yatırımların ileriki dönemde dış finansmanı destekleyeceği aktarıldı.
PPK özetinde Kurulun parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngördüğü ifade edildi. Politika kararlarının enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde alınmaya devam edileceği vurgulandı.