Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

PPK Toplantı Özeti: Enflasyon Beklentilerinde İyileşme Başladı

23 Kasım’da politika faiz kararını 500 baz puan artırarak yüzde 40’a çıkaran TCMB, toplantı özetini piyasalarla paylaştı. Ekonomiye yönelik değerlendirmeler yapıldı.
PPK Toplantı Özeti: Enflasyon Beklentilerinde İyileşme Başladı
HABER GİRİŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Kasım’da yapılan faiz toplantısının özetini paylaştı. 30 Kasım tarihinde paylaşılan raporda, küresel enflasyon ortalamasının merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde gerçekleştiği belirtildi.

Emtia fiyatlarının son dönemde genele yayılan bir düşüş sergilese de jeopolitik riskler, finansal koşullar ve arz baskılarının petrol fiyatlarında oynaklığa neden olduğu aktarıldı. Emtia Fiyat Endeksinin mevcut düzeyinin son on yılın ortalamasının yüzde 30 üzerinde olduğu ifade edildi.

Enflasyon beklentilerinden kaynaklı olarak dünyanın birçok ülkesinde merkez bankalarının politika faizlerini parasal duruşun sıkılığını koruyacak düzeylerde tutmayı sürdürmesinin beklendiği vurgulandı.

160 Toplantıda 106 Faiz Artırımı

TCMB, takip edilen 15 gelişmekte olan ülkenin merkez bankasının toplamda 239 toplantı yaptığı ve bunların 105 tanesinde politika faizlerinin artırıldığını paylaştı. Söz konusu verilerden kaynaklı olarak küresel risk iştahındaki dalgalanmalardan dolayı gelişmekte olan ülkelerden 55,8 milyar doları hisse senedi piyasalarından olmak üzere toplam 61,8 milyar dolar fon çıkışı olduğu açıklandı.

Küresel büyüme görünümündeki yatay seyre rağmen işgücü piyasalarındaki sıkılığın devam ettiği, Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarıyla ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksinin bir önceki PPK toplantısı dönemine kıyasla yatay seyrettiği bildirildi.

GCM Yatırım Banner

TCMB, 23 Kasım’da yaptığı toplantıda politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35’ten yüzde 40 seviyesine çıkardı.

Enflasyon Değerlendirmesi

Tüketici fiyatlarının Ekim’de yüzde 3,4 oranında yükseldiği ve yıllık enflasyonun yüzde 0,17 puan düşüşle yüzde 61,4 olduğu belirtildi. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerle enflasyon baskılarının canlı olduğu aktarıldı.

TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlendiğini, mevsimsellikten arındırılmış aylık artışların Ekim ayında yavaşladığını duyurdu.

Öncü göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yavaşlamanın öngörülerle uyumlu şekilde sürdüğünü gösterdiği vurgulandı. Fiyat artışlarının enerji grubunda güçlendiği, dayanıklı mal alt grubunda düşük fiyat artışları veya indirimlerin dikkat çektiği ifade edildi.

Talep ve Üretim

Parasal sıkılaştırmayla beraber Türk lirası tasarruf araçlarına olan talebin artmasını takiben parasal aktarımın talep üzerindeki yansımalarının kademeli olarak ortaya çıktığı paylaşıldı. Beklentilerin talepte dengelenmeye yönelik öncü sinyaller verdiği, bununla uyumlu bir şekilde ithalat eğiliminin zayıfladığı ve dış ticaret dengesinin olumlu bir görünüm sergilediği bildirildi.

Enflasyon Beklentileri

Kurulun enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendirdiği belirtildi. Tüketici enflasyonu yayılım endeksinin fiyatı düşen ürünlerin payının artmasıyla Ekim’de gerilemeye devam ettiği aktarıldı.

Enflasyon beklentilerinin Kasım’da gerilediği, anketlere göre cari yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 68,0’dan yüzde 67,2’ye indiği vurgulandı. 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentisinin yüzde 45,2’den yüzde 43,9’a gerilediği belirtildi.

TCMB, PPK özetinde döviz kuru gelişmelerinin etkisiyle kur korumalı mevduat hesaplarının kur farkı ödemeleri nedeniyle finansal sisteme girişi gerçekleşen Türk likiditesinin yakından izlendiğini açıkladı.

Kurulun kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edeceği paylaşıldı. TCMB’nin enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edeceği aktarıldı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.