Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

PMI 47,9’a Düştü! İmalat Sanayinde Durum Kötüleşiyor

İstanbul Sanayi Odası bugün Haziran ayına ilişkin Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi raporunu paylaştı. Raporun detayları haberde;
PMI 47,9’a Düştü! İmalat Sanayinde Durum Kötüleşiyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından bugün Türkiye’nin imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) raporu yayımlandı. Mayıs’ta 48,4 olan manşet PMI, Haziran’da 47,9’a gerileyerek üçüncü ay üst üste eşik değer olan 50’nin altında kaydedildi.

Endeks, Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında hafif bir bozulma olduğunu gösterdi. Bu bozulma, 2024’ün başından bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti

İSO Haziran raporunda, talep koşullarındaki zayıflığın sektörün faaliyet koşulları üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini belirtti. Bu durumunsa hem yeni siparişlerde hem de üretimde yavaşlamanın sürmesine neden olduğuna işaret etti.

Üretimde art arda üçüncü ay azalma olduğu bildirilirken, düşüşün Mayıs ayına kıyasla hafif hız kesmesine rağmen belirgin gerçekleştiği vurgulandı.

Yeni siparişlerde yılın en sert yavaşlaması görülürken, satış fiyatları enflasyonu son dört buçuk yılın en düşük seviyesine indi.

GCM Yatırım Banner

İSO’nun Türkiye Sektörel PMI raporuna göre takip edilen 10 sektör içerisinde yeni siparişleri artırabilen sektör sayısı Mayıs’taki 3’ten Haziran’da 2’ye geriledi.

10 sektörden 3’ü satış fiyatlarını düşürürken, girdi maliyetleri enflasyonunda genel bir azalma görüldü. İş yüklerinin azalmasıyla makine ve metal ürünleri hariç tüm sektörlerde istihdam düşüş gösterdi.

Tüm Sektörlerde İstihdam Düştü

Üretim tarafında ise yeni siparişlerle uyumlu bir tablo ortaya çıktı. Üretim artışı makine ve metal ürünleri ve gıda ürünleri sektörleriyle sınırlı kaldı.

Şubat 2021’den bu yana en belirgin daralmanın gerçekleştiği elektrikli ve elektronik ürünler ise en belirgin yavaşlama kaydeden sektör oldu.

İş yüklerinin azalmasıyla hemen hemen tüm sektörlerde istihdam düşüş gösterdi. Bu eğilimin istisnası makine ve metal ürünleri sektörü oldu.

Böylelikle istihdam artıran sektör sayısı 2020’deki pandemi kaynaklı kısıtlamalardan bu yana en düşük düzeye geriledi. İstihdamda en belirgin daralma ise tekstil sektöründe yaşandı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.