OPEC ve müttefiklerinin sürpriz üretim kesintisi, petrol fiyatlarında son günlerde yükselişi beraberinde getirdi. Bu durum analistlerin petrol tahminlerinin de artmasına neden oldu. Bazı analistler petrolde 100 dolar seviyesinin görülebileceğini düşünüyor.
Bunun olması durumunda en çok acıyı Hindistan, Japonya ve Güney Kore gibi büyük petrol ithalatçıların hissedeceğini belirtiyorlar. Pazar günü OPEC+, petrol piyasalarının beklemediği bir hareketle günlük 1,16 milyon varil üretim kesintisi duyurdu.
Özel yatırım bankası Raymond James’in genel müdürü Pavel Molchanov, kesinti kararının, petrol ithal eden her ekonomi için bir vergi olduğunu söyledi. Molchanov, 100 dolarlık petrolden en çok acıyı hissedecek olan ülkenin ABD olmayacağını, yerli petrol kaynakları olmayan ülkeler olacağını söyledi. Bunlar arasında Japonya, Hindistan, Almanya, Fransa’yı örnek gösterdi.
Petrol kartelindeki ülkelerin gönüllü kesintilerinin Mayıs ayında başlayıp 2023′ün sonuna kadar sürmesi planlanıyor. Hem Suudi Arabistan hem de Rusya bu yılın sonuna kadar petrol üretimini günde 500.000 varil azaltacak. Kuveyt gibi diğer OPEC üyeleri ise , Umman, Irak, Cezayir ve Kazakistan da üretimi azalttı.
Brent petrol varil fiyatı vadeli işlemlerde 84 dolar seviyesinden işlem görüyor: Ham petrol ise 80 dolardan alıcı buluyor.
Eurasia Group direktörü Henning Gloystein, petrol arzındaki kesinti ve buna bağlı olarak ham petrol fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenen bölgelerin, yüksek derecede ithalat bağımlılığı ve birincil enerji sistemlerinde fosil yakıtların yüksek payı olan bölgeler olacağını söyledi.
Fiyatların yükselmesi halinde Hindistan’ın büyümesinin olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu. Gloystein, özellikle Güney ve Güneydoğu Asya’daki ithalata bağımlı gelişmekte olan pazar endüstrileri ile Japonya ve Güney Kore’nin aşırı ithalata bağımlı ağır sanayilerinin olumsuz etkileneceğini söyledi.
Ülkeler Arasında Türkiye de Var
Molchanov ayrıca yakıt ithalatını destekleyecek döviz kapasitesine sahip olmayan bazı gelişmekte olan pazarların 100 dolarlık fiyat etiketinden olumsuz etkileneceğini söyledi. Türkiye, Arjantin, Güney Afrika ve Pakistan’ı potansiyel ekonomiler arasında gösterdi.
Energy Aspects’in kurucusu Amrita Sen ise dövizi en az olan ve ithalatçı olan ülkelerin en çok zararı göreceğini belirterek, petrolün ABD doları üzerinden fiyatlandığını hatırlattı. Doların değer kazanması halinde petrol maliyetinin artacağı uyarısında bulundu.
Molchanov fiyatların varil başına 100 dolara çıksa bile bu seviyede uzun süre kalamayacağını düşünüyor. Analist bununla ilgili değerlendirmesinde, “Uzun vadede, fiyatlar bugün bulunduğumuz yere daha yakın olabilir. Yaklaşık 80 ila 90 dolar civarında” ifadelerini kullandı.