Petrol fiyatları Çin’de artan talep ve küresel stoklarda düşüş olduğunu gösteren verilerle, geçen hafta sert yükselmişti. Ancak söz konusu gelişmelerin tam aksi yönünde seyretmesi bu kez fiyatların aşağı yönde hareket etmesini sağladı.
Çin’de vakalar sıfırlanıncaya kadar karantina tedbirlerinin bir süre daha devam ettirilme kararı ile stoklardaki artış, petrol fiyatlarının düşüşe geçmesini sağladı.
Çarşamba günü açıklanan verilere göre ABD ham petrol stokları geçen hafta 1 milyon 956 bin varil arttı. Piyasanın beklentisi 1 milyon 300 bin varil düşüş olmasıydı. Arz bolluğu ise piyasa fiyatlamalarını etkiledi.
ABD türü ham petrolün varil fiyatı FED sonrası 114 dolara kadar geriledi.Salı günü 124 doları test eden petrol, aynı gün yönünü aşağı çevirerek 118’e geriledi. FED kararının beklendiği Çarşamba günü sınırlı yükseliş gösterdi. 75 baz puanlık faiz artırımı kararının açıklanmasıyla 114 dolara indi.
Bu seviyeden sonra ılımlı bir toparlanma gösterip 117 dolara yaklaşsa da burada kalıcılık sağlayamadı ve yeniden yön değiştirdi. TSİ 08.46 itibarıyla 115,89 dolardan işlem görüyor. İki gün içinde yaklaşık 9 dolarlık bir dalgalanma gösteren fiyatlar, haftalık bazda yüzde 4,5 oranında gerilemiş oldu.
Ham petrol aylık periyotta yüzde 4,8, yıllık olarak ise yüzde 62 kazancına tutundu. Söz konusu gelişmeler doğrultusunda 115,45 – 115,03 arası destek, 117,37 – 116,62 arası direnç seviyeleri olarak izleniyor.
Brent petroldeki duruma bakıldığında 120,17 dolardan işlemde olduğunu görüyoruz. Haftalık dönemde yüzde 4’e yakın gerileyen Brent türü petrol, Salı günü 127 dolar sınırına dayanmıştı.
IEA Arz-Talep Dengesizliğine Değindi
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Haziran raporunda, Rusya’ya uygulanan yaptırımların küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceği belirtildi.
Raporda arz-talep dengesinin yeniden normale dönmesi için yıl sonuna kadar petrol üretiminde artış ve talepte yavaşlama olması gerektiği söylendi. IEA, 2023 yılında küresel günlük petrol talebinin 101,6 milyon varile ulaşacağını tahmin etti.