Petrol, ABD borç tavanı anlaşmasının uygulanabilirliğine ilişkin endişelerin piyasadaki risk iştahını yatıştırması ve OPEC+ toplantısı öncesi gelen karışık mesajlar ile baskılanıyor. Brent petrol günlük bazda yüzde 2’den fazla düştü ve 75 dolar seviyesine geriledi. Ham petrol tarafında da günlük kayıp yüzde 2’yi aştı ve varil fiyatı 71 dolar seviyesinde.
Bazı aşırı sağcı Cumhuriyetçi milletvekilleri Pazartesi günü dünyanın en büyük petrol kullanıcısı olan ABD’deki borç tavanını yükseltecek bir anlaşmaya karşı çıkabileceklerini söylerken, Demokrat Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy anlaşmanın geçeceği konusunda iyimser kaldılar.
Biden ve McCarthy hafta sonu borç konusunda bir prensip anlaşmasına vardılar. Tarafların ABD Kongresi’ni, Hazine Bakanlığı’nın ülkenin finansal piyasaları bozabilecek mali yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini açıklayacağı 5 Haziran’dan önce anlaşması gerekiyor.
Borç vadesi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC+) 4 Haziran’daki toplantısına neredeyse denk geliyor. Ülkelerin son dönemde fiyatlardaki düşüş nedeniyle üretim kesintilerini artırıp artırmayacaklarına ilişkin belirsizlik fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor.
Fujitomi Securities analisti Toshitaka Tazawa, “Yatırımcılar, büyük petrol üreticilerinden karışık mesajlar geldiği için dikkatlerini bu hafta sonu OPEC+ toplantısının sonucuna çevirdi” açıklamasında bulundu.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Salman geçen hafta, OPEC+’ın üretimi kısabileceğine dair olası bir sinyal olarak, petrol fiyatlarının düşeceğine dair iddiaya giren açığa satış yapanları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Nisan ayında Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ üyeleri günde yaklaşık 1,2 milyon varil petrol üretimi kesintisi daha açıklayarak OPEC+ tarafından yapılan toplam kesinti hacmini günde 3,66 milyon varile çıkardı.
Haitong Futures analistleri bir notta, “Nisan ayındaki gönüllü üretim kesintileri piyasayı hazırlıksız yakaladı. Bu sefer, yatırımcılar nihai karar açıklanmadan önce son derece temkinli davranıyor.” değerlendirmesine bulundu.
Bu hafta sonunda açıklanacak olan Çin imalat ve hizmet sektörü verilerinde, dünyanın en büyük petrol ithalatçısında yakıt talebinin toparlanmasına ilişkin ipuçları aranacak.