Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından kripto para piyasasına yönelik düzenleme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Piyasaya dair önemli regülasyonları içeren taslağın yakında TBMM gündemine gelmesi bekleniyor.
Paribu CEO’su Yasin Oral, İstanbul’da Kripto Para Yasası ilgili düzenlenen sohbet toplantısında düzenlemeye ilişkin görüşlerini paylaştı.
Oral, kripto varlık yasasıyla ilgili yapılan açıklamaların engelleyici değil kapsayıcı düzenleme olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “İlk aşama sermaye şartı, teknolojik altyapı, operasyonel altyapı gibi noktaları kapsamayabilir ancak bu durum Paribu için farklılık yaratmıyor.” diye konuştu.
Kripto varlıkların geleneksel finansal araçlarından farklı bir yapıda olduğu için SPK’ya yetki tanınmasının doğru bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Oral, Türkiye’de kripto varlık pazarının çok büyük olmadığını ancak regülasyonlar sayesinde asıl oyuncularla diğerlerinin ayrışmasının mümkün olacağını söyledi.
Dijital TL Açıklaması
Paribu CEO’su Oral, TCMB tarafından yürütülen dijital Türk lirası çalışmalarını değerlendirdi. Faz 2’de neler olacağını daha net görebileceklerini ancak iyi bir ilerleme kaydedildiğini belirten Orak, Türkiye’nin teknolojiye adaptasyonunun çok iyi olduğunu söyledi.
Oral konuyla ilgil, “Dijital lirayı yapın derse Merkez Bankası bizim için hiçbir mahsuru yok. Buradaki asıl mevzu dijital paranın her aşamasının izlenebilir olması.” ifadelerini kullandı.
Paribu olarak 6 milyonu aşkın kullanıcıya sahip olduklarını vurgulayan Oral, günlük işlem hacimlerinin 100-150 milyon dolar civarında olduğunu, 2019-2023 yılları arasında ödedikleri toplam verginin 180 milyon doları aştığını belirtti.
Paribu’nu 700 milyon TL’yi aşkın kurumlar vergisi ile kendi faaliyet alanında 2021 yılının vergi rekortmeni olduğu bilgisini verdi.