Son dönemde emtia ve enerji fiyatlarındaki artışın borç sorunlarını daha kötü hale getirdiği Pakistan şimdi de sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. Ülke, benzeri görülmemiş selin etkisiyle başa çıkmak için mücadele ederken, Maliye Bakanı Miftah İsmail, afetin ülke ekonomisinin farklı sektörlerine en az 10 milyar dolar zarar verdiğini söyledi.
Miftah, sahada yapılan detaylı incelemelerin ve sonuçların ortaya çıkmasının ardından zararın daha da artma ihtimalinin olduğunu belirtti.
Bakan, şu an için ekonominin her bir sektörünün karşılaştığı kayıpların ayrıntılarına tam olarak sahip olmadıklarını ancak tablo netleştikçe bunun kamuoyu ile paylaşılacağını dile getirdi.
Hükümet, Acil Durum Toplantısı Gerçekleştiriyor
Pakistan Başbakanı Shehbaz Sharif ise sel ve şiddetli yağışların yol açtığı yıkımlarla ilgili gelecekteki eylem planı üzerinde görüşmeler yapmak için Pazartesi günü çok partili bir toplantının düzenleneceğini duyurdu.
Yerel basın, tüm il başkanlarının toplantıya davet edildiğini söyledi. Pakistan Enformasyon ve Yayın Bakanı Marriyum Aurangzeb, toplantıda önemli kararların alınmasının beklendiğini belirtti.
Başbakan ayrıca muson yağmurlarının, ülkenin son 30 yıl içinde gördüğü en şiddetli yağış seviyesine ulaştığını belirtti.
Benzeri görülmemiş yağmurlar ülke genelinde yıkıcı sellere neden olurken, Pakistan sel mağdurları için Birleşmiş Milletler, uluslararası yardım çağrısında bulundu.
Selden Etkilenenlerin Sayısı 5,7 Milyona Ulaştı
Ülke tarihinin en kötü yağmur kaynaklı seliyle karşı karşıya olan Pakistan’da 5,7 milyondan fazla insanın afetten etkilendiği tahmin ediliyor.
Yağmurlar ve sel ile ilgili olayların 900’den fazla kişinin ölümüne ve en az 30 milyonunun barınaksız kalmasına neden olmasından sonra Sharif hükümeti geçtiğimiz hafta resmen “ulusal acil durum” ilan etmişti.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Asım Iftikhar yaptığı açıklamada, “Eşi görülmemiş yağmurlar ve sel ülkenin çeşitli bölgelerinde, özellikle Sindh ve Belucistan’da büyük yıkıma neden olduğundan, bu Pakistan için büyük bir meydan okuma ve sıkıntı anı” ifadelerini kullanmıştı.
Pakistan’a insani yardım gönderen ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamayla ülkeye çadır, gıda, bebek maması ve hijyen paketlerinden oluşan malzemelerin iletildiği duyurulmuştu.