
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete Temmuz’da yapılacak zam için bugün üçüncü kez toplanmıştı. Toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmesine karar verildiğini duyurdu.
Kararla birlikte net asgari ücret yüzde 34 zamla 11 bin 402 liraya yükseldi. Işıkhan, asgari ücretin yılın ikinci yarısında brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 lira olarak belirlendiğine işaret etti.
Çalışma Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de özel sektörde çalışanların yüzde 37’si asgari ücretle çalışıyor. Ama işçi örgütlerine göre bu oran yaklaşık yüzde 60’a kadar yükseldi.
Çok Düşük Ücretle Ayakta Kalan Ekonomi Yapısı
Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lü zam ekonomistler tarafından değerlendirildi. Eski Merkez Bankası başkan yardımcısı Fatih Özatay, yeni ücrete ilişkin resmi Twitter hesabından yorumda bulundu.
Asgari ücretin 11 bin 402 lira olarak belirlendiğini anımsatan Özatay, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) Mayıs’ta dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırını 33 bin 750 lira olarak açıkladığına dikkat çekti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görev tesliminin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ekonomide rasyonel politikalara geçmesi gerektiğine dikkat çekmişti. Şimşek’in sözüne atıfta bulunan Özatay, “Rasyonel (akla uygun) politika bu olmasa gerek.” ifadelerini kullandı.
“Ancak çok düşük ücretle ayakta kalan bir ekonomi yapısı olunca böyle oluyor.” diyen Özatay, durum bu şekildeyken faiz ve kurun konuşulmaya devam edeceğini ileri sürdü.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomisti Hakan Kara da konuya ilişkin değerlendirmede bulundu. Kara, net asgari ücretin şimdilik açlık sınırını hafif de olsa geçtiğini belirtti.

Kara paylaşımında, “Ne yazık ki yine bir zam yağmuru başlayacak ve muhtemelen birkaç ay sonra bu artış da enflasyon karşısında eriyecek.” ifadelerini kullandı. Halkın enflasyon karşısında ezdirilmemenin yolunun enflasyonun kendisini ezmek olduğunu söyledi.
SÖZCÜ Gazetesi Ekonomi Yazarı Murat Muratoglu ise Twitter hesabından, “Asgari ücret 11 bin 402 liraya çıkınca, ülkede çalışanların yüzde 70’i asgari ücretli oldu. Budur Türkiye gerçeği!” cümleleriyle dikkat çekti.
Merkez Bankası’nın eski çalışanı Ekonomist Uğur Gürses de konuya dair yorumlarda bulundu. Asgari ücretin yüzde 34 artışla 11 bin 402 TL olarak ilan edildiğini hatırlatarak, asgari ücretin kitlesel olarak ortalama ücret halini aldığını bildirdi.
Gürses söz konusu ücretin, fiilen de asgari ücret dışındaki ücretleri de kendi hizasına çekmeye devam edeceğini vurgulayarak, orta sınıfın tabana yayılacağının altını çizdi.
Ekonomist ve akademisyen Oğuz Demir sosyal medyasından, “Asgari ücretli sayısının artması, asgari ücretin ortalama ücret haline gelmesi büyük sıkıntı ama siyasetçi için durum tam tersi. Artık çok daha büyük bir kesimin ücretine hükümet karar verecek.” diyerek görüşünü bildirdi.