Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından bugün “Büyüme için Temelleri Güçlendirmek” başlıklı Ekonomik Görünüm raporu yayımlandı. Raporda, küresel ekonomik büyümenin 2023 yılında şaşırtıcı derecede direnç gösterdiğine dikkat çekildi.
Düşük enerji fiyatları ve azalan tedarik zinciri baskılarının, enflasyonun beklenenden daha hızlı düşmesine yardımcı olduğu belirtildi.
OECD raporunda son dönemde açıklanan göstergelerin büyümede bir miktar yavaşlamaya işaret ettiğini vurguladı.
Dünya genelindeki ekonomik görünümün, daha fazla olumsuz arz şoku olmaması durumunda iyileşme gösterebileceği belirtildi. Talep baskılarının azalmasının ise çoğu G20 ülkesinde enflasyonun düşmesine olanak tanıyabileceği kaydedildi.
2025 yılı sonuna kadar çoğu G20 ülkesinde enflasyonun hedeflere geri döneceğini öngören OECD, ancak Orta Doğu’da devam eden çatışmaların özellikle Hamas’ın İsrail’e yönelik terörist saldırıları sonrasında jeopolitik riskleri yüksek tuttuğunu da ekledi.
Kısa Vadeli Ilımlı Büyüme Belirtileri Devam Ediyor
Hindistan’da yakın zamanda güçlü bir momentumun beklenmesine rağmen, Avrupa’da göreli zayıflık ve diğer büyük ekonomilerde ise kısa vadeli ılımlı büyüme belirtilerinin devam ettiği aktarıldı.
Küresel büyüme tahminleri ile dikkat çeken OECD, 2023 yılında tahmini yüzde 3,1 oranında artan küresel büyümenin, 2024 yılında yüzde 2,9’a yavaşlayacağını öngördü. 2025 yılında ise yüzde 3’e yükseleceğini tahmin etti.
ABD’nin özellikle dördüncü çeyrek dahil olmak üzere 2023 yıl boyunca güçlü performansıyla dikkat çektiği, diğer birçok gelişmiş ülkede enerji krizinin etkilerini hissedilerek daha zayıf bir büyüme kaydedildiği bildirildi.
G20 ülkelerindeki ekonomik büyüme 2023 yılında yüzde 3,3, ABD’de ise yüzde 2,5 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde büyüme yüzde 0,5 olarak kaydedilirken, Almanya ekonomisinde yüzde 0,1’lik bir daralma yaşandı.
İngiltere’de 2023 yılında ekonomik büyüme yüzde 0,3, Fransa’da yüzde 0,9, Çin’de yüzde 5,2, Hindistan’da yüzde 6,7 ve Türkiye’de yüzde 4,1 olarak gerçekleşti.
Brezilya ekonomisi yüzde 3,1, Japonya ekonomisi yüzde 1,9 ve Rusya ekonomisi yüzde 3,1 büyüme kaydederken, Suudi Arabistan ekonomisi geçen yıl yüzde 0,9 daraldı.
OECD Türkiye için 2025 Yılı Büyüme Öngörüsünü Düşürdü
Büyüme öngörüleri OECD’nin geçen Kasım ayında yayımladığı Ekonomik Görünüm raporuyla kıyaslandığında 2024 yılı küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a yükseltildi. OECD’nin 2025’e yönelik küresel ekonomik büyüme beklentisi ise değişmedi.
Türkiye ekonomisinde ilişkin beklentilerini de paylaşan OECD, büyümenin bu yıl yüzde 2,9 olması beklerken bunun 2025’te yüzde 3,1 olacağını öngördü. Kasım ayındaki raporla kıyaslandığında OECD, Türkiye ekonomisinin büyüme öngörüsünü değiştirmedi. 2025 için yüzde 0,1 düşürerek yüzde 3,1’e revize etti.