Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Nobel Ödüllü Ekonomist: Grevler Kötü Günlerin Habercisi

Nobel Ödüllü ekonomist, büyük demiryolu grevlerinin gelecekte kötü günleri işaret ettiğini söyleyerek ekonomi gündemini değerlendirdi. Detaylar haberde;
Nobel Ödüllü Ekonomist: Grevler Kötü Günlerin Habercisi
HABER GİRİŞ

İngiltere, İskoçya ve Galler’de 40 binden fazla demiryolu işçisi son 30 yılın en büyük grevine çıktı.

Artan enflasyon karşısında işçiler için yüzde 3’lük zam teklifine ve işten çıkarmalara tepki olarak düzenlenen grevin ardından trenlerin yaklaşık beşte dördünün iptal edildiği duyuruldu.

London School of Economics’te Ekonomi Profesörü Christopher Pissarides, konu ile ilgili olarak CNBC’ye yaptığı açıklamada, işgücü piyasalarının en zor dönemlerden birini yaşadığını ifade etti.

“1970′lerden Bile Daha Kötü”

Başkent Londra’da metro çalışanlarının da bugün greve gitmesinin ardından Pissarides, Birleşik Krallık’taki (UK) büyük demiryolu grevlerinin gelecekte yaşanacak kötü gelişmelerin işareti olduğunu söyledi.

Nobel Ödüllü ekonomist, yaşananlar için iş gücü piyasalarında daha büyük ayarlamalar yapılması gerektiği konusunda, “1970′lerden bile daha kötü” ifadesini kullandı.

GCM Yatırım Banner

İşten çıkarmalar hakkında teknolojik gelişmeleri işaret ederken sendika liderlerinin iş kayıplarından ve bilet gişelerinden şikayet etmelerinin nedeninin yeni teknolojiler olduğunu savundu.

Enflasyonun Yanı Sıra Kamu Borcu da Yükseliyor

En son açıklanan verilere göre, İngiltere’de enflasyon yüzde 9’a çıkarak 40 yılın rekorunu kırmıştı.

Yüksek enflasyona değinen ünlü ekonomist, dünya çapındaki ekonomilerin özellikle gıda ve enerjide büyük ölçüde Ukrayna’daki savaş nedeniyle enflasyon sorunu yaşadıklarını ifade etti.

Pissarides, dış şokların yanı sıra hükümetin pandemi boyunca mali destek programlarını desteklemesinin ardından kamu borcunun da yüksek olduğunu söyledi.

Benzer şekilde İngiliz küresel varlık yönetimi grubu Janus Henderson’ın raporunda küresel hükümet borcu için 71,6 trilyon dolarlık rekor seviyenin beklendiği paylaşılmıştı.

“Maaş Artışları Ekonomiyi Sarmala Sokacak”

Pissarides, İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) öngördüğü enflasyonla eşleşen veya buna yakın maaş artışlarının ekonomiyi sarmala sokacağını savundu. Bunun ise enflasyondan kurtulmak çok daha uzun süreceğini söyledi.

1970′lerde enflasyonu yakalamanın en az 10 yıl aldığını ve bunun çok zor olduğunu hatırlattı. Enflasyona karşı açılan savaşın büyük oranda işsizliğe neden olduğu Margaret Thatcher politikasına işaret etti. Ekonomi Profesörü Pissarides, “Bu kesinlikle bu sefer görmek istediğimiz bir şey değil, umarım dersimizi aldık” dedi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın