Türkiye ile Rusya’nın ekonomik ilişkileri ABD’nin ve Avrupa Birliği’nin (AB) dikkatini çekiyor. Rusya’nın özellikle Türkiye’yi doğal gaz merkezi yapma isteği gündeme oturdu. İki ülkenin ekonomik bağlarına yönelik Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den açıklama geldi.
kolayca yatırım yapın
Bakan Nebati Uluslararası İngiliz Gazetesi Financial Times’a konuştu.
“İki Ülke Arasında İyi Komşuluk İlişkileri Var”
Nebati, Türkiye ile Rusya’nın ekonomik bağlarının yasal olduğunu belirtti. Türkiye’nin uluslararası finans sistemi içerisinde çok dikkatli hareket eden bir ülke olduğunu söyledi. Sistemde ihlallere neden olacak şekilde davranan bir ülke olmadığını aktardı.
Bakan, bu konuda çok açık olduklarını dile getirerek iki ülke arasında iyi komşuluk ilişkilerinin olduğunu bildirdi.
Kaynağı belirsiz para girişi olarak anılan 28 milyar dolar ile ilgili açıklama yapan Nebati, hesaba katılmayan turizm gelirlerinin önemli paya sahip olduğuna inandığını söyledi. Çoğunun nakit kullanan Ruslardan geldiğini bildirdi. Bir diğer kaynağı belirsiz para girişinin ise diğerinin ise Türk şirketler ve bireysellerin yurt dışındaki paralarını Türkiye’ye getirmeleri olduğunu ekledi.
Türkiye’nin 100 milyar dolarlık enerji faturasına rağmen ülkenin gelecek yıl rahatlıkla ödemeler dengesi krizinden kaçınacağını bildirdi.
“Vatandaşın Acılı Süreci Asgari Ücrete Zamlarla Sınırlanmaya Çalışılıyor”
Bakan Nebati, Rusya’dan doğal gaz için indirim ve borç ödeme konusunda olumlu haberler beklediğini dile getirdi. Akkuyu için Rusya’dan Türkiye’ye para girişi olduğunu aktardı.
Türkiye’deki vatandaşların acılı bir süreçten geçtiğini belirterek hükümetin bu acıyı asgari ücrete zamlarla sınırlamaya çalıştığını bildirdi.
Türkiye ve Rusya arasında geçtiğimiz günlerde Rus ödeme sistemi Mir ile ilgili sorun yaşandı. Türk Bankaları Mir ödeme sisteminde çıktı. Sonrasında Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov Türkiye’ye seslenerek bu baskıyı kırmak için güçlerin birleştirilmesi gerektiğini belirtti.