Dünden beri tüm dünya, İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen NATO zirvesini konuşuyor. İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’ye terörle mücadele konusunda ve endişelerini gidereceğine dair iş birliği sözü vermesi üzerine, üçlü ortak bildiri imzalandı.
kolayca yatırım yapın
Bu gelişme sonrasında hem NATO’dan hem de söz konusu ülkelerden gerekli açıklamalar art arda geldi. NATO Hükümet ve Devlet Başkanları Zirvesinin ardından bugün yayımlanan ortak bildiride ise İsveç ve Finlandiya NATO’ya resmen davet edildi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, basın açıklamasında; “Bugün Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya üye olmaya davet etmeye ve katılım protokollerini imzalamaya karar verdik.” ifadesini kullandı.
Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO için iyi bir anlaşma olduğunu belirterek, bu ülkelere çabalarından dolayı teşekkür etti.
Rusya’nın derhal savaşa son verip, Ukrayna’dan çekilmesi gerektiğini söyleyen Stoltenberg, dünyanın dört bir yanında stratejik adımlar atıldığını belirtti. En son 2010’da güncellenen stratejik konseptte Rusya’nın dış ortak olduğunu ancak şu anda bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi.
Rusya’nın saldırganlığının kendilerini hedef aldığını söyleyerek, Çin’in desteklerine atıfta bulundu. Çin’in eylemlerinin NATO çıkarlarını ve güvenliğini tehdit ettiğini sözlerine ekledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in NATO’nun kapılarını kapatma çalışmalarında başarılı olamayacağının altını çizdi.
NATO 2022 Stratejik Konsepti Yayımlandı
Yazılı açıklamada; ittifakın zinde kalması ve gerekli kaynaklara sahip olması için yeni bir stratejik konseptin onaylandığı bildirildi. NATO’nun nükleer kapasitesinin temel amacının barışı korumak, zorlama ve saldırganlığı caydırmak olduğu ifade edildi.
İttifakın hedefinin nükleer silahların olmadığı, herkes için güvenilir bir dünya sağlamak olduğu açıklandı. Konseptin ulusal ve toplu direnci sağlamanın önemini gösterdiği belirtildi.
Yazılı bildiride; her ülkenin kendi egemenliğini, toprak bütünlüğünü, insan haklarına ve uluslararası hukuka saygılı bir şekilde koruyacağı, kendi yolunu çizebilmesinin net vizyonları olduğu ifade edildi.
“Müttefikler olarak özgürlüğümüzü savunmak ve daha fazla barışa katkıda bulunmak için bir aradayız.” denilen açıklamada barışçıl dünya vurgusu yapıldı.
Rusya’dan İsveç ve Finlandiya Konusunda Tepki Geldi
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, NATO’nun genişlemesinin istikrarsızlaştırıcı bir faktör olarak yorumladı. İki İskandinav ülkesinin katılmasına ise olumsuz baktıklarını söyledi.
NATO’nun Rusya’yı güvenlik tehdidi olarak görmesinin gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek, NATO’nun Avrupa’nın güvenlik mimarisini tehdit eden sorumsuz rotasını kınadıklarını dile getirdi.
Senatör Andrey Klimov da söz konusu ülkelerin tarafsızlığının sona ermesinin, kendi topraklarında sorun yaratacağını öngördü.