Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, üçüncü çeyreği işaret eden tabloya dair değerlendirmelerini ve genel ekonomik gidişata dair tespitlerini, Bloomberg HT’ye yaptı.
kolayca yatırım yapın
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), sabah saatlerinde, piyasaların beklediği faiz kararını açıklamıştı. TCMB, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan kararla, bir hafta vadeli ihale faiz oranını yüzde 14’ten yüzde 13’e düşürdü.
Ekonomistler tarafından sabit tutulması beklenen oranın, 100 baz puan indirilmesi, piyasaları şaşırttı ve birçok soru işaretine neden oldu. PPK özet metninde, ekonomik aktivitelerin üçüncü çeyrekte bir miktar ivme kaybettiği belirtildi.
Olpak, TCMB’nin üçüncü çeyreği işaret eden göstergesine rağmen, iktisadi faaliyetlerde bir ivme kaybı görmediklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna ziyareti sırasında bulunduğu temaslara değindi. Rusya-Ukrayna savaşından dolayı tahrip olan altyapının yeniden inşası için Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanan anlaşmayı hatırlattı. Söz konusu ziyaretin, Türkiye açısından olumlu yansımalar doğuracağını aktardı.
“Hedef Yıl Sonuna Kadar 250 Milyar Dolar”Olpak, Türkiye’nin ihracat görünümünün olumlu yönde devam ettiğini, sonraki süreçlerde ihracat ivmesinin ne olursa olsun bugünkü kadar hızlı olamayacağını belirtti.
Hedeflerinin, 2022’yi 250 milyar dolarla kapatmak olduğunu söyledi ve belirli verilerden sonra gelecek sene hızlı bir şekilde 300-350 milyara ulaşmanın kolay olmadığını vurguladı. Söz konusu durumla ilgili fırsat alanlarının saptanması gerektiğini sözlerine ekledi.
“Müteahhitlik Döviz Girişi Demektir”Olpak, Türkiye için potansiyelin müteahhitlik alanında olduğunu ifade ederek Türk müteahhitlerin, 1972’den beri yurt dışında ortalama 460 milyar dolarlık işlem yaptığını söyledi.
2021 yılında yaklaşık 31 milyar dolara yakın bir müteahhitlik işleminin gerçekleştiğine değindi. Bu alanda gerçekleşen hizmetlerin, Türkiye’ye döviz girişi anlamına geldiğinin altını çizdi.
Türkiye için Fırsatlar Hangi Ülkede?Başkan Olpak, Afrika pazarında finansman sorununun olduğunu, müteahhitlerin, mümkün olduğu kadar Eximbank kaynakları ile desteklenmesi gerektiğini aktardı.
Rusya-Ukrayna savaşının, o bölgede faaliyet gösteren Türk müteahhitlere etkisinden bahsetti. Rusya ile batı arasındaki krizlere değindi. Rusya’nın her işi kendi yapamayacağından dolayı, doğru adımlar atıldığı takdirde, Türkiye’nin Rusya’da daha fazla iş alabileceğini vurguladı.