Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başkanı olan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) başına geçen Şahap Kavcıoğlu’ndan yeni görevine geldikten sonra sektöre ilişkin detaylı bir değerlendirme geldi.
Kendi döneminde faiz artışına kapıları kapatan Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın yürüttüğü sıkılaştırma adımlarının bankacılık sektörüne etkisine yönelik açıklamalarda bulundu.
Türk bankacılık sektörünün yapısında kırılganlığa rastlanmadığına dikkat çekerek, sektörün dirençliliğinin ekonomi için önemli bir istikrar rolü üstlendiğini söyledi.
BDDK Başkanı, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine verdiği demeçte, “Ekonomi yönetimimizin seçici kredi politikası ile hedeflediği şekilde bankalar, reel sektörü desteklemeye, üretimi ve ihracatı finanse etmeye devam etmektedir” dedi.
Yükselen faizlere rağmen sektörde kredilerin artışı sürdürdüğünü, yüzde 1,5’e inen takibe dönüşüm oranının tarihin düşük seviyelere gerilediğini belirtti. Söz konusu oranın ise Avrupa Birliği (AB) ortalamasında yüzde 2,3 seviyesinde seyrettiğini hatırlattı.
Türk Bankacılık Sektörü Dünya Standartlarının Üzerinde
Türk bankacılık sektörünün gidişatına ilişkin verileri uluslararası standartlarla karşılaştıran Kavcıoğlu, asgari yüzde 8 olması gereken sermaye yeterlilik oranının Türkiye’de yüzde 18,4 seviyesinde olduğunu söyledi. Böylece sektörün likidite karşılama oranlarında geldiği noktanın yasal limitlerin de üzerinde olduğunu belirtti.
BDDK Başkanı, “Bankacılık sektörü, geçen yılın aynı dönemine göre net karını da yüzde 44,7 oranında artırmıştır. Son açıklanan verilen itibarıyla sektörün aktif ve öz kaynak karlılığı oranları sırasıyla yüzde 3,2 ve yüzde 41,5 olarak gerçekleşmiş olup anılan oranlar da başta AB ortalamaları olmak üzere pek çok ülkenin ortalamalarından daha yüksek seviyededir” dedi. (AA)