Kuzey Kore geçtiğimiz dönemde nükleer silah denemeleri ile sıkça adından söz ettiriyor. Bu durum başta ABD ve Batılı ülkeler olmak üzere dünyanın tepkisini çekiyor. Hükümetten bu duruma yönelik yeni bir adım daha atıldı.
Devlet haber ajansı KCNA’ya göre Kuzey Kore kendini nükleer silah devleti ilan eden bir yasa çıkardı. Ülkenin lideri Kim Jong-un kararı ‘geri döndürülemez’ olarak nitelendirdi ve nükleer silahlardan arındırma konusunda herhangi bir görüşme olasılığına kapıyı kapattı.
Kim, meclise hitaben yaptığı konuşmada, “Nükleer silah politikasını yasalaştırmanın en büyük önemi, nükleer silahlarımız üzerinde pazarlık yapılmaması için geri dönülmez bir çizgi çizmektir. Silahlarımızı asla teslim etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kuzey Kore Nükleer Testlerini Sürdürüyor
Yasa ayrıca ülkenin kendisini korumak için önleyici nükleer saldırı kullanma hakkını da içeriyor. Pyongyang, 2006 ve 2017 yılları arasında altı nükleer test gerçekleştirdi.
Kuzey Kore bu testler ile komşularını tehdit ederken, ABD’ye gözdağı verdi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmiş oldu.
Kim, o zamanki ABD başkanı Donald Trump ile manşetlere konu olan ancak sonuçsuz kalan iki zirvenin ardından 2019’da uzun menzilli fırlatmalar ve nükleer testler gerçekleştirdi.
ABD’nin Görüşme Talebi Yanıtsız Kaldı
Ülkeler arasındaki görüşmeler o zamandan beri durdu. ABD hükümeti, Pyongyang ile görüşmeye istekli olduğunu belirtse de, Başkan Joe Biden’ın Kim Jong-Un ile görüşüp görüşmeyeceğine dair bir açıklama yapmadı.
Beyaz Saray ayrıca Pyongyang ile temas kurma girişimlerinin ve Covid salgınıyla ilgili yardım tekliflerinin şu ana kadar cevapsız kaldığını söyledi.
ABD geçen yıl Kuzey Kore politikasını gözden geçirdi ve hedefin Kore yarımadasının “nükleer silahlardan arındırılması” olduğunu açıklamıştı. Biden, bunu bir diplomasi ve sert caydırıcılık karışımıyla sürdüreceğini söyledi. Kuzey Kore lideri, ülkesinin diyaloğa ve yüzleşmeye hazırlanması gerektiğini söylemişti.
Kore yarımadasındaki gerilimler bu yıl Pyongyang’ın rekor sayıda balistik füze ateşlemesiyle yükseldi. Güney Kore ve ABD geçtiğimiz günlerde son yılların en büyük ortak askeri tatbikatını gerçekleştirerek bu denemelere yanıt verdi.
Tatbikatla ilgili açıklamada, Covid-19 pandemisi sonrası sürecin hızlandığı ve Rusya-Ukrayna savaşının çeşitli yetenekleri geliştirme ihtiyacını ortaya koyduğu belirtilmişti.