Yükselen faiz oranları, artan enflasyon ve resesyon korkularının ABD ekonomisini olumsuz etkilemesi nedeniyle küresel birleşme ve satın almalar (M&A) faaliyeti, 2023’ün ilk çeyreğinde on yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine geriledi.
Dealogic’in verilerine göre, ilk çeyrekte birleşme ve satın alma hacimleri geçen yılın aynı dönemindeki 1,1 trilyon dolara kıyasla yüzde 48 düşüşle 575 milyar dolara geriledi. Bu ay Silicon Valley Bank ile başlayan ve İsviçre hükümeti tarafından organize edilen Credit Suisse’in UBS’e satılmasıyla Avrupa’ya yayılan bankacılık krizi piyasalarda endişeleri artırdı.
JPMorgan küresel Birleşme ve Satın Alma Başkanı Anu Aiyengar, “İlk çeyrek, yıla girerken beklenenden daha fazla seviyelerde oynaklık ve belirsizlik gördü. Bu, bazı duyuruların ertelenmesine neden oldu” değerlendirmesini yaptı.
M&A hacimleri ABD’de yüzde 44 düşüşle 282,7 milyar dolara ve Avrupa’da yüzde 70 düşüşle 81,87 milyar dolara geriledi. Asya Pasifik’teki anlaşma hacimleri yüzde 29 düşüşle 176.1 milyar dolara düştü.
Değeri 10 milyar doları aşan toplam anlaşma sayısı, daha sert bir antitröst ortamı ve makroekonomik belirsizlik ortamında büyük stratejik bağlara yönelik iştahın buharlaşması nedeniyle geçen yıla göre büyük bir düşüş yaşadı.
Piyasa değerlemeleri, önde gelen aktivist yatırımcılara yeni vekalet savaşları başlatma fırsatı da sundu ve anlaşma yapanlar, önümüzdeki çeyreklerde kampanyalardan M&A hacimlerinde bir artış bekliyor.
ABD’de artan enflasyona yanıt olarak Federal Rezerv, agresif faiz artırımları gerçekleştirdi ve oranları yüzde 4,75 seviyesine kadar taşıdı. Bu durum resesyon endişelerinin artmasına neden oldu.