Dünya genelinde enflasyonla mücadele çabaları merkez bankaları tarafından gerçekleştirilen “şahin” politika adımları artık sona ermek üzere olduğuna kesin gözüyle bakılıyor. Ancak, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusundaki belirsizlik devam ediyor.
Bu durum ise küresel piyasalarda risk iştahını azaltıyor. Amerika Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl içerisinde başlaması beklenen faiz indirimlerinin zamanı ve hızına dair belirsizlik devam ederken, yetkililerin sözlü yönlendirmelerindeki temkinli ton ise pay piyasalarında satış baskısını artırdı.
Küresel piyasalardaki belirsizlikler, yatırımcıların risk iştahını azaltırken pay piyasalarında satış baskısı oluşturuyor. Bu hafta ise gözler ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine çevrildi.
Türkiye ise Nisan ayına yerel seçim baskısını geride bırakarak başlayacak. Yurt içi piyasalarındaki siyasi belirsizliğin son bulmasıyla borsanın hareket yönü yatırımcının odağına yerleşti.
1 Nisan ile başlayan haftada yurt içinin önemli verilerinden olan enflasyon raporu ise Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Çarşamba günü paylaşılacak.
1-) ABD PMI Raporları
Küresel piyasaların ekonomi takvimine göre 1 Nisan Pazartesi günü ABD’de imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri takip edilecek Ayrıca ülkenin ISM imalat sanayi PMI ve inşaat harcamaları raporları açıklanacak.
2-) ABD Fabrika Siparişleri
Küresel piyasalarda 2 Nisan Salı günü ABD’de fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri raporları takip edilecek.
Euro Bölgesi ve Almanya’da ise Salı günü imalat sanayi PMI raporları duyurulacak. Ayrıca 2 Nisan’da Almanya’nın tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri yayımlanacak.
3-) Türkiye Enflasyon
Küresel piyasalarda 3 Nisan Çarşamba günü ABD’de ADP istihdam raporu takip edilecek. Ayrıca Çarşamba günü ülkenin hizmet sektörü PMI ve ISM hizmet sektörü PMI verileri açıklanacak.
Euro Bölgesi’nde ise Çarşamba günü enflasyon ve işsizlik raporları paylaşılacak.
Yurt içindeyse 3 Nisan’da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mart ayına ilişkin enflasyon raporu duyurulacak. Geçen ay açıklanan Şubat raporunda enflasyon yıllık bazda yüzde 67,07 oranında artış göstermişti.
TÜİK Çarşamba günü Mart ayına ilişkin yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini bildirecek. Geçen ay açıklanan Şubat raporunda Yİ-ÜFE yıllık bazda yüzde 47,29, aylık bazda yüzde 3,74 artmıştı.
4-) ABD Dış Ticaret Dengesi
Küresel piyasalarda 4 Nisan Perşembe günü ABD’de dış ticaret dengesi ve haftalık işsizlik başvuruları verileri takip edilecek.
Euro Bölgesi ve Almanya’da ise Perşembe günü hizmet sektörü PMI raporları açıklanacak. Euro Bölgesi’nin 4 Nisan’da ÜFE rakamları da yayımlanacak.
5-) ABD Tarım Dışı İstihdam
Küresel piyasalarda 5 Nisan Perşembe günü ABD’de yatırımcıların yakından takip etti tarım dışı istihdam raporu duyurulacak. Ayrıca ülkede işsizlik verileri de bildirilecek.
Euro Bölgesi’nde ise Perşembe günü perakende satışlar verileri takip edilecek.