Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda fiyatlarının dünya genelinde değişimlerini gösteren güncel raporu yayımladı. FAO gıda fiyat endeksi, Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 1,9 azalarak 138’e indi. Öte yandan bir yıl öncesine kıyasla yüzde 7,9’luk bir oranla daha yukarıda bulunuyor.
Bunun beş aydır gerçekleşen ardışık düşüş olduğu açıklandı. Temel olarak bazı ürünlerin arzında yaşanan artış ve talepteki düşüş fiyatların düşmesini sağladı.
Temmuz ayında Türkiye’nin arabuluculuğu ile tahıl koridoru anlaşması imzalanmıştı. Ukrayna tahılının dünya pazarına sevkiyatının başlaması ve buğdayın hasat zamanı gelmesi arz sıkıntısını giderirken tahıl fiyatlarında da düşüş yaşandı.
FAO tahıl fiyat endeksi bir önceki aya kıyasla yüzde 1,4 oranında geriledi. Bu durumun Kuzey Amerika ve Rusya’daki üretim beklentilerinin artmasının da etkisiyle buğday fiyatlarındaki yüzde 5,1’lik düşüşten kaynaklandığı açıklandı.
Pirinç fiyatlarının Ağustos ayında sabit kaldığı, mısır fiyatlarının Avrupa Birliği ve ABD’deki kurak havanın etkisiyle arttığı belirtildi.
Bitkisel Yağ Endeksinde Aylık Düşüş Yüzde 3,3
Bitkisel yağ fiyatlarından oluşan endeks, Ağustos’ta aylık bazda yüzde 3,3 oranında düşüş gösterdi. ABD’deki olumsuz hava koşullarının üretimi düşüreceği endişesiyle geçen ay soya yağı fiyatlarında bir miktar artış oldu.
Ukrayna limanlarından ayçiçeği yağı ihracatının başlaması ve Endonezya’daki artan hurma yağı üretimi bu ürünlerin fiyatlarındaki yükselişi frenledi.
Süt fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 2, et fiyatları yüzde 1,5, şeker fiyatları ise yüzde 2,1 oranında geriledi.
Raporda bazı ürünler için üretim tahminlerine de yer verildi. 2022 yılında küresel tahıl üretiminin, geçen yıla göre 38,9 milyon ton azalması bekleniyor. Küresel tahıl ticaretinin ise bir önceki yıla göre yüzde 1,9 azalarak 469,6 milyon tona inmesi öngörüldü.