FED ve emsallerinin agresif para politikalarının yanında tırmanan enflasyonla birlikte artan belirsizlikler küresel ekonomi üzerinde kara bulutlar oluşturuyor.
Birçok kurum bu yıl için ekonomik büyüme tahminlerini düşürürken uzmanlardan gerilemeyle ilgili yorumlar geliyor. Bunlardan bir tanesi de Ekonomist İstihbarat Birimi’nde (EIU) küresel baş ekonomist olan Simon Baptist’ten geldi.
Stagflasyon Gündemde Ancak Tüketicilerin Resesyona Hazırlanmasına Gerek Yok
Baptist, CNBC’ye verdiği demeçte bir stagflasyon döneminden sonra sürpriz bir durgunluğa atıfta bulunarak; “stagflasyonun ani bir sonrası olmayacak” dedi. Düşük büyüme ve yüksek enflasyonun damgasını vurduğu stagflasyonun en azından önümüzdeki 12 ay boyunca devam edeceğini söyledi.
Tarihi seviyelere yükselen ve tırmanan küresel enflasyonu daha da kötüleştiren emtia fiyatları hakkında da kısa vadede düşüş öngörmedi. Emtia fiyatlarının önümüzdeki çeyrekten itibaren gevşemeye başlayacağını ancak Rusya’nın birçok emtia arzının kalıcı bir şekilde azalmasından dolayı Ukrayna’daki savaş öncesine göre kalıcı olarak yüksek kalacağını dile getirdi.
Bununla birlikte resesyon için ihtimal vermedi. Art arda iki negatif gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) büyüme dönemi anlamına gelen resesyon için Asya’nın neredeyse tüm ekonomileri için bir durgunluğu olası görmedi.
Dolayısıyla tüketicilerin ABD’deki mortgage krizinin yol açtığı son küresel durgunluğun (2008 küresel krizi) tekrarı konusunda temkinli olsalar da bir durgunluk için hazırlanmaya başlamalarına gerek olmadığını savundu.
Bu tüketicileri resesyona hazırlanmaları gerektiği konusunda uyaran Wall Street’in ünlü isimlerinden Lloyd Blankfein’ın yorumlarıyla çelişti.
Blankfein’a göre çok daha iyimser olan Baptist, küresel ekonominin resesyon riski altında olsa bile birçok tüketicinin bol miktarda tasarrufa sahip olduğunu ve dayanıklı ev eşyası stokladığını söyledi. Benzer şekilde resesyona fazla ihtimal vermeyen AMP Capital’in baş ekonomisti Shane Oliver da en azından 18 ay boyunca durgunluk görmediğini aktardı.
İnatçı Enflasyon Volcker Tarzı Resesyonu Gündeme Getirebilir!
Öte yandan Capital Economics’ten Vicky Redwood, şahin politikalara ilişkin endişeler artarken merkez bankalarının bir durgunluk yaratmadan enflasyonu düşürebileceklerinden emin olduğunu söyledi.
Avrupa, Birleşik Krallık ve ABD gibi birçok yerde planlanan oran artışlarının enflasyonu hedefe geri döndürmek için yeterli olması gerektiğini belirtse de oranların beklenenden inatçı çıkması halinde resesyonun gündeme gelebileceğini ekledi.
Hatta bunun Volcker tarzı bir durgunluk bile getirebileceğini söyledi. Burada Fed Başkanı Paul Volcker’ın politikalarından kaynaklanan 1981-1982 resesyonuna atıfta bulundu.
Fed Başkanı Paul Volcker, ABD’de çift haneli enflasyonu sona erdirmek amacıyla 1980’lerde faiz oranlarını tarihin en yüksek noktasına çıkardığında meydana gelen gerileme Büyük Buhran sonrası en kötü ekonomik gerileme olmuştu.
Volcker tarzı resesyon hakkında yorumda bulunanlardan Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, kısa süre önce yaptığı bir açıklamada Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için Volcker tarzı bir resesyon tasarlamasına gerek olmadığını söylemişti.