Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Küresel Doğal Gaz Talep Beklentisi Savaş Nedeniyle Düşürüldü

IEA tarafından yayımlanan üç aylık raporda, Ukrayna savaşı ve enerji piyasasındaki krizle doğal gaz talep tahminleri aşağı çekildi.
Küresel Doğal Gaz Talep Beklentisi Savaş Nedeniyle Düşürüldü
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2022 üçüncü çeyreğe ilişkin gaz piyasası raporunu yayımladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle doğal gaz arzının kötüleştiği, yüksek fiyatlar nedeniyle talep yıkımı meydana geldiği bildirildi.

2022 yılında düşmesi beklenen doğalg az talebinin, 2025 yılına kadar da sakin kalacağı öngörüldü. Rusya’nın Avrupa’ya yolladığı gazı kesmesinin, arz konusunda alarm verdiği belirtildi.

Savaş ve Rus yaptırımları nedeniyle oluşan kargaşanın, doğal gazın güvenilir ve uygun fiyatlı bir enerji kaynağı olarak itibarını zedelediği ifade edildi.

Asya-Pasifik bölgesinin 2025 yılına kadar küresel gaz talebinde öngörülen büyümenin yarısını oluşturması bekleniyor. Rusya’nın Avrupa Birliği’ne yaptığı gaz ihracatının 2021-2025 arasında yüzde 55’ten fazla azalması öngörülüyor.

Doğal Gaz Talebi için Tahminler Aşağı Yönde Revize Edildi

Daha önceki raporda 2021-2025 yılı için küresel doğal gaz talebi artış beklentisi 170 milyar metreküptü. Son yayımlanan üç aylık raporda, bu beklenti 140 milyar metreküpe düşürüldü.

GCM Yatırım Banner

Söz konusu aşağı yönlü revizyonun daha zayıf ekonomik aktivite, kömür veya petrolden gaza daha az geçiş nedeniyle yapıldığı belirtildi. Enerji fiyatları üzerindeki baskının azalması için yenilenebilir enerji üretiminin hızlandırılması, daha verimli kullanılması için çabaların artırılması gerektiği söylendi.

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenlik Direktörü Keisuke Sadamori, Ukrayna’daki savaşın zaten sıkışıklık belirtisi gösteren gaz piyasasının görünümünü bozduğunu söyledi.

Dünyanın dört bir yanında ülkelerin LNG sevkiyatları için rekabet ettiği, bu doğrultuda fiyatların kaçınılmaz bir şekilde arttığını dile getirdi. Bu duruma verilecek en faydalı yanıtın ise temiz enerji geçişlerini hızlandırmaya yarayacak daha güçlü çabaların ve politikaların hayata geçirilmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.