Küresel hisse senedi endeksleri Perşembe günü, yatırımcıların küresel büyümeyle ilgili son kaygıları ve piyasa duyarlılığında bir engel veya 2019’un başlangıcını tanımlayan ralli sürecinden kalıcı bir dönüşe işaret edip etmediğine dikkat etmesi üzerine tartışma havası güdüyor.
10 yıllık ABD Hazine kıymetleri, Perşembe günü erken saatlerde düştü. Negatif hissiyat hisse senetlerine ağırlık vermeye devam etti ve tahvil getirileri dünya genelinde daha düşük bir oranla ilerledi. Verim, fiyatlara ters yönde hareket ediyor ve kıymetlerin anlık verimi %2.375 düzeyinde gözleniyor.
ABD vadeli işlemleri hem Dow Jones , hem de S&P 500 için düz açıklıklara işaret etmekte. Vadeli endeks hareketlerinin görünümü Dow 30 %0.04, S&P 500 %0.01 değişimde ve Nasdaq S&P 500’e paralel fark ile işlem görmekte.
Stoxx Europe 600 ve Alman Kıymetlerini Andıran ABD Tahvilleri
Avrupa’da Stoxx Europe 600 sabah işlemlerinde %0.2 artış kaydediyordu ve an itibarıyla pozitif taraftaki dalgasını %0.11 boyutuna taşımız bulunmakta. Asya hisse senetleri, Şangay Menkul Kıymetler Borsası’ndaki %0.92 ve Japonya’nın Nikkei 225 endeksindeki %1.61 azalış ile değer kaybı gerçekleştirdi.
Son oturumlarda, yatırımcılar küresel büyümenin yavaşlayabileceği bir dizi sinyalle karşı karşıya kaldı. ABD’nin verim eğrisi, 10 yıllık Alman devlet tahvillerinin getirisi negatife döndüğü gibi tersine döndü. Yine de ABD merkez bankası yetkilileri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, faiz oranlarının düşürülmesinin henüz erken olduğunu, bu durumun verim eğrisi tersine döndüğünde pazarların tahmin ettiği şey olduğunu belirtmişti.
Yatırımcı Jiletli Hareketi Haksız Buldu, Latham “Alarmın Çalması Yakın” Dedi
Bununla birlikte, birçok yatırımcı son piyasa düşüşlerinin haksız olduğunu ve 2019’un başında gözlenen toplanıcı ilerlemenin hızlanmasını beklediğini söylemekte. Franklin Templeton’dan David Zahn “Büyümenin fena hale geleceği konusunda çok fazla karamsarlık var ve bunun fazla abartıldığını düşünüyorum.” diyor.
ABD hükümeti, 2018 yılının son üç ayında nihai büyüme tahminlerini yayınladığında, başlangıçta önceki çeyreğe göre yıllık %2.6 oranında tahmin edilen veri yatırımcılar tarafından yakından izleniyor olacak. Özel bankalardan Arbuthnot Latham’ın Genel Müdürü Gregory Perdon, FED’in temel olarak kendilerine bir durgunluk sigortası yaptığını ve enflasyonu büyümeye karşı feda ettiğini belirtti. (“Alarm zilleri muhtemelen çok yakında duyulur.”)
İngiltere’den Gelenler
İngiltere tarafında ise yatırımcılar Başbakan Theresa May’ın Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Brüksel ile müzakere ettiği anlaşmanın Parlamento tarafından onaylanması durumunda istifa edeceğini duyurmuştu. Açıklama, milletvekillerinin Brexit için verilen herhangi bir yolda çoğunluğu bulamaması, siyasi belirsizliğe eklenmesi ve ülkenin liderliği için mücadele etmeye başlamasının ardından gelmişti.
GBP/USD paritesini takip etmek için tıklayınız!
İngiliz Sterlini, Perşembe günü ABD doları karşısında %0.3, Euro karşısında %0.4 oranında değer kaybetti. Büyük uluslararası işletmelerin hakim olduğu FTSE 100 endeksi ise %0.41, FTSE 250’de %0.3 değer kazandı. FTSE 100 Haziran vadeli işlemlerinde ise %0.59’luk bir artış söz konusu.
Gelişmekte Olan Ülke Para Birimleri vs USD
Gelişmekte olan ülke para birimleri de bu hafta geriledi. Türk lirası Perşembe günü ABD doları karşısında %4.51, Güney Afrika %0.4 ve Arjantinli pezosu hafta başında sergilediği düşüşün gerisinde kalacak şekilde değer kaybı yaşadı. Bu arada Arjantinli Peso, enflasyonu endişelendiren piyasalar nedeniyle son seanslarda yeni düşüşler de gösterdi.
Türkiye piyasaları, enflasyon ve işsizliğin yatırımcı hissiyatını tartıştığı bir dönemde spekülatörleri cezalandırması konusunda uyarıcı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğini test eden yerel seçimler öncesinde “akın içinde” yorumlanıyor.
Döviz ve gelişmekte olan piyasalarda araştırmalara göre, yatırımcıların geçtiğimiz yıl keskin düşüşlerin ardından Arjantin ve Türkiye para birimlerini analiz etme eğiliminde oldukları dikkat çeken bir durum olarak öne çıkıyor. Esther Maria Reichelt, “Piyasalar onları yazın iki kriz para birimi olarak görüyor, bu nedenle eğer biri sorun yaşarsa, güvenlik açıklarının aynı olup olmadığını öğrenmek için pazar tarafından test edilebilir. Bu, genel olarak ortaya çıkan piyasalarda kargaşa veya kriz değil Piyasa, savunmasız ve bölgesel dinamikleri olan para birimleri arasında farklılaşıyor.” dedi.