İhracat ve istihdamı önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında bir kredi paketi daha hazırlanıyor. İhtiyaç sahibi küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) faydalanacağı Kredi Garanti Fonu (KGF) paketinde ilk etapta 50 milyar liralık destek sağlanacak.
Sabah’ın haberine göre hükümetin duyurmaya hazırlandığı ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin işaret ettiği KGF destekli kredi paketinden öncelikli olarak ihracatçı ve imalatçı KOBİ’ler faydalanacak.
Paketin uygulamaya alındığında firmalar A, B ve C olmak üzere 3 ayrı kategoride sıralanacak. Öncelikle kredi limitinden söz konusu firmalar yararlanacak.
Kredibilitesi A grubunda yer alan ve krediye erişimi mümkün olan şirketler KGF paketine dahil edilmeyecek. A grubundaki firmalar, önceden olduğu gibi bankalara yönlendirilecek.
Yalnızca öz kaynakları ile üretimde bulunan ve işletme ile yatırım sermayesine ihtiyaç duyan B grubundaki firmalar ise yeni KGF paketinin yüzde 70’inden faydalanacak. Böylece 35 milyar liralık kredi limiti sağlanmış olacak.
Teminat engeline takılan ve hem üretimi hem de istihdamı devam eden C grubundaki şirketlere sağlanacak KGF imkânının yüzde 30’u verilecek. Böylece bu firmalara 15 milyar liralık limit tanımı yapılacak.
Başvuru Kriterleri; İstihdam, İmalat ve İhracat
Başvuruda bulunacak firmaların öncelikli olarak istihdamlarını korumaları, imalat ve ihracat taahhüdünde bulunmaları göz önüne alınacak.
Kredi ödemleri nakit olarak yapılacak. Satıcı firmaların üretim ve ihracat için ihtiyacı olan ara malı ve makine yatırımı için proforma fatura karşılığı olarak kredide taahhüt edilen mali yardım verilecek.
Bu adımla birlikte ticari kredilerin tahsis amacına uygun kullanımı sağlanmış olacak. Kredilerin döviz, altın ya da gayrimenkul piyasasına gitmesinin önüne geçilmiş olacak.
KGF Destek Paketi Kapsamında Mali Destek Sağlanmıştı
Bakan Nebati, Temmuz ayının başında Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında atılan adımlara yönelik yaptığı yazılı açıklamada; iş ve yatırım ortamının gelişmesini sağlamak, ihracat ve istihdamı artırmak amacıyla yeni düzenlemelerin devreye alındığını açıklamıştı.
Ticari kredilerin ise ekonomiyi güçlendirecek alanlarda kullanıldığını bildirmişti. Bu kapsamda yapılanlar; yatırım, ihracat ve işletme harcamalarına yönelik 60 milyar liralık KGF Destek Paketi’nin devreye alınması, ihracatçı ve turizmcilere toplamda 150 milyar liralık kredi, konutlarda enerji tasarrufu sağlanması amacıyla, 60 ay vadeli Konutlarda Isı Yalıtım Kredisi’nin hayata geçirilmesi olarak ilan edilmişti.