Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kısa vadeli dış borçta artış sürüyor

Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku ikinci çeyrekte artarken, bankalar ve diğer sektörlerin kısa vadeli yükümlülüklerinde yükseliş kaydedildi.
Kısa vadeli dış borçta artış sürüyor
HABER GİRİŞ

Türkiye’nin kısa vadeli dış borç stoku, 2026’nın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe göre yüzde 2,5 artarak 170,7 milyar dolara çıktı. Bir yıl veya daha kısa sürede ödenmesi gereken borçları gösteren kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise 239,5 milyar dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bankaların kısa vadeli dış borcu yüzde 5 artışla 74,9 milyar dolara yükselirken, diğer sektörlerin borcu yüzde 3,6 artarak 72 milyar dolara ulaştı.

Borç stokunun döviz dağılımında Türk lirasının payı yükseldi. Haziran sonu itibarıyla toplam stokun yüzde 34,6’sı dolar, yüzde 26,5’i euro, yüzde 25,3’ü TL ve yüzde 13,6’sı diğer dövizlerden oluştu.

Kalan vadeye göre borç stokunda mevduat yükümlülükleri 66,9 milyar dolara gerilerken, kredi ve menkul kıymet yükümlülükleri 74,2 milyar dolara çıktı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2026/2Ç Kar/Zarar 17.84%-82.16%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın