Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Kirişci: Tarımda Önceliğimiz Stratejik Ürünler

Kirişci, katıldığı toplantıda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın projeleriye hedefleri hakkında bilgi verdi. İşte detaylar,
Kirişci: Tarımda Önceliğimiz Stratejik Ürünler
HABER GİRİŞ

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Sosyal Tesisleri’nde Bakanlığın birim amirleriyle toplantı düzenledi.

Toplantıda, Türkiye’nin önceliğinin stratejik ürünler olduğu, bu kapsamda üretim alanlarının, verimin ve kalitenin daha da artırılmasının hedefler arasında olduğu belirtildi.

Kirişci, “Bakanlık olarak kurumsallığı tepeden tırnağa içselleştirmeliyiz. Farklı alanlarla iştigal ediyor olsak da aynı dili konuşmalıyız.“ ifadelerini kullandı.

“Bu Yüzyılın En Önemli Kaynağı Petrol Değil Tarımdır”

Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarım sektörünün öneminden bahsetmek için kullandığı “Bu yüzyılın en önemli gelir kaynağı petrol değil tarımdır” sözlerini hatırlatarak ortak dil kullanmanın önemine değindi. Gıda konusunun milli bir güvenlik sorunu olduğunun altını çizdi.

Bakan, gıda konusunun sürekli olarak gündemde kalacağını, insanlık var olduğu sürece devam edeceğini ifade etti.

GCM Yatırım Banner
Kirişci’nin Belirttiği Stratejik Ürünler Neler?

Bakan Kirişci, Türkiye’nin tarım politikasının önceliğinde stratejik ürünlerin yer aldığını dile getirdi. Bu stratejik ürünler; hububatta, buğday, arpa, çavdar olarak paylaşıldı.

Ayrıca yağlı tohumların da hedefler için kritik öneme sahip olduğu aktarıldı. Şeker de stratejik ürünler arasındaki yerini aldı. Pancar şekeri için pancara gereken önemin verilmesi gerektiğini hatırlattı. Stratejik ürünlerin yanında et, süt ve yumurtanın da önemli kalemler olduğu bilgisini verdi.

3 Temel Öncelik

Bakan, tarım sektörü için üç temel hedeflerinin altını çizdi. Bu hedefler üretim alanlarının artırılması, verimin yükseltilmesi ve kalitenin daha yukarı taşınması olarak açıklandı.

Son 20 yılda tarıma çok sayıda mevzuat kazandırdıklarını ve TARSİM, Tarım Kanunu, Islahçı Hakları, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu gibi düzenlemeleri hayata geçirdiklerini anımsatan Kirişci, Anayasa’dan başlayarak bütün mevzuatları içselleştirmelerinin bir zorunluluk olduğunu ileri sürdü.

Üreten herkesin yanında olduklarını vurgulayarak, çiftçilere destek olmak için gerekli olan her türlü araç, gereç, gübre ve tohum desteği verdiklerini dile getiren Bakan “Alın terlerinin karşılığını alabilmeleri her zaman önceliğimizdir.” diye konuştu.

Toplantıda son olarak et ve süt ürünlerinin de kritik öneme sahip olduğunu dile getirerek verdikleri büyük desteklerden bahsetti.

Bu destekler; yem bitkilerinin ekiliş alanlarının artırılması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, kaba yem ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanabilmesi, silaj üretiminin artırılması, yeşil yem zincirinin oluşturulması ve artan yem fiyatlarının önüne geçmek için yem bitkilerine üretim destekleri olarak sıralandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekonomik Tarımsal Üretim Modelini Açıklamıştı

Haziran ayında Erdoğan tarafından küresel iklim değişikliklerine karşı sürdürülebilir, ekonomik tarımsal üretim modelini kapsayan proje açıklanmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan proje, azalan tarımsal verimliliği artırmayı ve ekosistem tabanlı uyum stratejilerini içeriyor. Ayrıca bozkır alanlarında sürdürülebilir bir tarım modeli amaçlıyor.

Temmuz Ayında 833 Milyon Liralık Destek Yapılmıştı

Kirişci, Temmuz ayında çiftçilere Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla müjdeyi vermişti. 833 milyon 644 bin 98 liralık tarımsal destek ödemelerinin başladığını bildirmişti. Söz konusu desteğin en büyük bölümü 758 milyon 766 bin 281 lira ile çiğ süte gitmişti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.