Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bugün resmi Twitter hesabı üzerinden yeni bitki çeşitlerinde ıslahçı haklarının korunmasına yönelik açıklamada bulundu. Kaliteli, verimli, hastalık ve zararlılara dayanıklı yeni bitki çeşitlerinin araştırmasını yapan ıslahçılar için tescillendiğini duyurdu.
Son 18 yılda Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından tescillenen bin 684 yeni bitki çeşidinin aktif korumasının devam ettiği paylaşıldı.
Bakan Kirişci, 2004 yılında yürürlüğe giren Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ile bitkisel varlığın kayıt altına alındığı aktarıldı.
Tarım ve Orman Bakanı bin 684 bitkinin yüzde 55,52’lik kısmını 935 tarla bitkisinin oluşturduğunun bilgisini verdi. Bitkilerin yüzde 25,18’lik paydasının ise 424 adet meyveyi kapsadığı kaydedildi.
Söz konusu olan koruma altındaki bitkilerin geri kalanında ise yüzde 16,39 oranı ile 276 adet sebze ve yüzde 2,91’lik kısmında da 49 adet süs bitkisine yer verildi.
Türkiye’de Patates, Ağaç ve Asmalarda Koruma Süresi 30 yıl
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 11 Eylül’de 2 binden fazla bitkisel ürünün korumaya alındığını bildirilmişti. Uygulamaların, Yönetmelik ve Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği (UPOV) Sözleşmesi’nin hükümlerinin esas alınarak yapıldığı belirtilmişti.
Türkiye’de koruma süresinin tescil tarihinden geçerli olmak üzere patates, ağaç ve asmalarda 30 yıl, diğer bitki türlerinde ise 25 yıl olduğu söylenmişti.
Bir çeşidinin koruma altına alınabilmesi için farklı, yeknesak ve durulmuş olması ayrıca yenilik kriterlerini taşıması gerektiğinin bilgisi verilmişti.
Bitki çeşitlerinin korunması için 18 yıldır toplam 2 bin 990 başvurunun yapıldığı, bu başvurulardan ise toplam 2 bin 187 adedin koruma altına alındığı vurgulanmıştı.