Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

2004’ten Bu Yana 2 Binden Fazla Bitkisel Ürün Korumaya Alındı

Tarım ve Orman Bakanlığı, ıslahatçı hakları ile son 18 yılda koruma altına alınan bitkisel ürünüler ile ilgili yazılı açıklama yaptı. İşte detaylar...
2004’ten Bu Yana 2 Binden Fazla Bitkisel Ürün Korumaya Alındı
HABER GİRİŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de 18 yıl önce yürürlüğe giren Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ile ıslahçı haklarının teminat altına alındığını açıkladı. Bu sayede bugüne kadar 2 binden fazla bitkisel ürünün korumaya alındığını söyledi.

Bin 684 Çeşidin Aktif Koruması Devam Ediyor

Bakanlık, Islahçı hakları kapmasında aktif koruması devam eden bin 684 çeşidin 935’inin tarla bitkileri, 424’ünün meyve, 276’sının sebze, 49’unun ise süs bitkileri grubunda olduğunu aktardı.

Uygulamaların, 2004 yılında yürürlüğe giren kanuna bağlı  Yönetmelik ve Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği (UPOV) Sözleşmesi’nin hükümleri esas alınarak yapıldığı belirtildi.

Türkiye’de koruma süresinin tescil tarihinden geçerli olmak üzere patates, ağaç ve asmalarda 30 yıl, diğer bitki türlerinde ise 25 yıl olduğu ifade edildi. Bir çeşidin koruma altına alınabilmesi için farklı, yeknesak ve durulmuş olması, ayrıca yenilik kriterlerini taşıması gerektiği söylenildi.

Bitki çeşitlerinin korunması için 2004 yılından itibaren şimdiye kadar toplam 2 bin 990 başvurunun yapıldığı açıklandı. Bu başvurulardan toplam 2 bin 187 adedin koruma altına alındığı belirtildi.

GCM Yatırım Banner

UPOV Nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sitesinde yer alan bilgilere göre Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerinin Korunması Birliği (UPOV) merkezi Cenevre olduğu ifade edildi.

Yeni Bitki Çeşitlerinin Korunmasına İlişkin Uluslararası Sözleşmesi’ne istinaden 1961 yılında kurulduğu açıklandı.
Misyonu, etkili bir bitki çeşitliliği sistemi sağlamak ve yeni bitki çeşitlerine yönelik olarak fikri ve sınai haklar kapsamında etkin bir koruma sistemi oluşturmak olarak belirtildi. UPOV’a 76 ülkenin üye olduğu söylenildi. Yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesini teşvik ettiği ifade edildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın