Yüksek enflasyon ortamında konut kiralarında fahiş artışların önünü kesmek için ekonomi yönetiminin aldığı kira sınırı uygulamasında sona gelindi. 1 Temmuz itibarıyla son erecek yüzde 25 zam sınırının ortadan kalkmasıyla kiracıların karşılaşacağı fiyatlar endişe yarattı.
Hem kiracılar hem de ev sahipleri 3 ay sonra ne tür bir uygulamaya geçileceğini merak ederken, konuyu gündemine taşıyan Hürriyet’in haberine göre 1 Temmuz sonrası sınırlama sona erecek ve sonrasında yapılacak zamlarda hukuki bir sınır olmayacak.
1 Temmuz’a kadar sözleşmesini yenileyen kiracılar ikinci kez zam sınırı uygulamasından yararlanacak. Ancak 2 Temmuz’dan itibaren yenilenen sözleşmelerde zam sınırı olmayacak. Böylece 24 saatlik farkla ev kiralarında yapılacak zam oranlarında uçurum olacak.
3 ay sonra her ev sahibinin kiraya zam yapacağı gibi bir durum söz konusu olmasa da kira artışının yılda bir kez, sözleşme yenileme döneminde yapılması tarihi önemli kıldı.
Uygulama yüzünden bir yıllık süre zarfında yapılmayan zam oranı ise 1 Temmuz’dan sonra yapılacak zamma yansıtılamayacak.
Düzenleme sona erse de zam oranları keyfi olarak belirlenmeyecek. Daha önce olduğu gibi Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) belirleyeceği 12 aylık enflasyon oranının ortalamasına göre zam kararı alınacak.
En son açıklanan yıllık yüzde 71,83’lük Şubat ayı enflasyon verisi baz alındığında 5 bin liralık kira sözleşmesi 8 bin 591 liraya yükselmiş olacak. Yüzde 25 zam sınırı uygulamasıyla ise 5 bin liralık kira 6 bin 250 lira olarak hesaplanmıştı.
Kiralık Konut Modeli Üzerinde Çalışılıyor
Ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getirme gibi handikabı da olan kira sınırı uygulamasının yenilenebileceğine yönelik resmi makamlardan açıklama gelmedi.
Arabuluculuk seçeneği ile kira ihtilaflarına yönelik sorunlar çözülmeye çalışılırken, yüksek enflasyon ortamında ev sahiplerinin de haklarını korumak adına yeni bir sınırlamaya gidilmesi beklenmiyor.
Sınırlama yerine arzı artırma yoluna giden ekonomi yönetiminden gelmesi beklenen hamleyi önceki günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati paylaşmıştı.
Bakan Nebati, “Ülkemize kiralık konut üreticisi kavramını kazandırmayı ve kiralık konut arzını kısa sürede artırmayı hedefliyoruz. Model kapsamında üretilen kiralık konutlar, öncelikle kentsel dönüşümde riskli yapı malik ve kiracılarına hizmet sağlayacak” diye açıklamada bulunmuştu.
Kiralık konut modelinde, kira tutar ve zam oranlarının ekonomi yönetimince belirleneceği sinyalini vermişti.