Almanya’nın eski başbakanı Gerhard Schroeder, dün verdiği demeçte Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü açıklamış, Putin’in Ukrayna ile yürütülecek müzakereci bir çözüme açık olduğu mesajını vermişti.
Putin’in yakın arkadaşı Schroeder’ın bu açıklamasına Ukrayna’dan yanıt geldi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Twitter hesabından Moskova’ya çağrıda bulunarak Kiev’in tek şartını açıkladı.
Ukrayna’nın baş müzakerecisi olan Podolyak, Schroeder’ın işaret ettiği müzakereci çözümde askeri birliklere dikkat çekti.
Diyalog sağlanması için Rusya’nın Ukrayna’dan askerini çekmesi gerektiği duyurdu. Podolyak, Twitter paylaşımında; ‘Moskova diyalog istiyorsa bu onlara kalmış’ dedi.
Rusya’nın 3 Şartı Var
Ukrayna’nın barışın sağlanması için tek şartı bulunurken, Rusya, anlaşmaya varılabilmesi için üç şartı öne sürmüştü.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, geçtiğimiz haftalarda bu üç şartı paylaştı. Rudenko, barış anlaşmasına varılabilmesi için Ukrayna’nın tarafsız ve nükleersiz statüde olması koşulunu ileri sürdü. Bu koşulla ilgili Kiev’den net bir yanıt beklediklerini de söyledi.
Moskova’nın bir diğer şartı ise Kırım üzerindeki Rus egemenliğinin kabul edilmesi ve Donetsk ile Luhansk’taki halk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının tanınması oldu.
Konu ile ilgili Putin’in yakınındaki isim olan Schröder’ın yorumu ise şöyle: “Bir Rus başkanının bir daha Kırım’dan vazgeçebileceğine gerçekten kim inanır?”
Ukrayna Müzakerelerin Askıya Alındığını Açıklamıştı
24 Şubat’tan beri devam eden savaşın son bulması için aralarında Türkiye’nin de olduğu çok sayıda ülke diplomatik girişimlerini sürdürüyor.
Mart ayında Türkiye’de düzenlenen müzakerelerde taraflar bir araya geldi ancak barış anlaşması için yeşil ışık yakılmadı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’ya çok teklif sunduklarını fakat Ukrayna’nın tutarsızlığı nedeniyle müzakerelerin ilerlemediğini ifade etmişti.
Heyetler arası barış müzakereleri hakkında Ukrayna tarafından gelen açıklamada ise savaşın başlamasından bu yana ülkedeki durumun çok değiştiği ancak Rusya’nın bu değişiklikleri dikkate almadığı ileri sürülmüştü.
Bu nedenle iki ülke arasındaki müzakere sürecinin askıya alındığı açıklanmıştı. Baş müzakereci Podolyak, İstanbul Bildirisi’nden sonra önemli bir değişiklik veya ilerleme olmadığı için sürecin askıya alındığını duyurmuştu.