
Kariyerine Japonya Maliye Bakanlığı’nda başlayan ve pek çok önemli FX görevinde bulunan Naoyuki Shinohara, Trump’ın Plaza Anlaşması benzeri bir dolar anlaşması elde edemeyeceğini söyledi.
Reuters’a verdiği demeçte son gelişmeleri değerlendiren kıdemli ekonomist, ABD’nin 1985 Plaza Anlaşması benzeri bir doları eşgüdümlü şekilde değersizleştirme girişiminin muhtemelen işe yaramayacağını çünkü bunun için Çin ve Avrupa’nın onayının gerekeceğini savundu.
ABD’nin sadece yakın müttefikleri Japonya ve Almanya ile çalışabildiği Plaza Anlaşması’nın aksine, Washington’ın küreselleşmiş bir pazarda doları etkili bir şekilde zayıflatmak için Çin ve Avrupa Birliği dahil daha fazla ülkeyle etkileşime girmesi gerekeceğinin altını çizdi.
“Geçmişteki şokların çoğunda, nedeni tespit edilebilirdi. Trump tarafından yönlendirilen mevcut şok için başkanın tarifeler hakkındaki ileri geri yorumları nedeniyle şokların ne zaman ve kaç kez vurabileceğini söylemek zor. Bu, yatırımcıların nasıl yanıt vereceğinden emin olmamalarına ve piyasaların oynak kalmasına neden oluyor” diye konuştu.
Shinohara, Trump’ın tarifelerinden kaynaklanan hasarın, özellikle otomobiller olmak üzere ABD ihracatına yoğun bağımlılığı nedeniyle Japonya ekonomisi için beklenenden çok daha büyük olabileceği konusunda uyardı.
Shinohara, zayıf yen’in ithalat maliyetlerini artırarak tüketimi olumsuz etkilediği için politika yapıcılar için baş ağrısı olmasına rağmen para birimi fırlayıp ihracatı olumsuz etkilerse bunun kolayca değişebileceğini söyledi.
“Yen hızla yükseldiğinde, Japonya’nın imalat sektöründen politika tepkisi için büyük bir itiraz gelecektir.” diyen ekonomist; Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını kademeli olarak artırmaya devam etmesi gerektiğini belirtti.
“Ancak piyasa oynaklığı bu kadar yüksekken, BOJ’un şu anda faiz oranlarını artırması muhtemelen imkansız ve istenmeyen bir durum.” ifadelerini ekledi.